Socialdemokraterne vil gemme cigaretter væk for kunderne

Landets dagligvarebutikker og kiosker skal ommøbleres for at gemme smøgerne, hvis det står til Socialdemokraterne.

Det skal være slut med at kunne se de farverige cigaretpakker sat op på række i bag disken i supermarkedet, lyder det fra Socialdemokraterne. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Cigaretterne bag disken i kiosker og supermarkeder skal helt skjules for kunderne, så rygerne ikke bliver fristet ved kassen.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokraterne, der skal holde danskerne og især de unge væk fra tobakken. Partiet mener, at cigaretpakkerne er alt for synlige i butiksbilledet.

- Det lokker folk til at tage cigaretter med i lommen, og det er helt forkert at sende det signal, når tobak er så farligt, som det er, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Helt konkret betyder forslaget, at butikkerne skal gemme al tobak væk bag for eksempel et forhæng, under disken eller i et skab.

- Vi er nødt til at tage nogle initiativer for at sikre, at danskerne fortsat vil ryge mindre, siger Flemming Møller Mortensen og henviser til, at antallet af rygere siden 2011 har stabiliseret sig på 17 procent.

14.000 dødsfald

Flemming Møller Mortensen hæfter sig samtidig ved ved, at der næsten er 14.000 tobaksrelaterede dødsfald om året i Danmark, og fortæller, at forslaget kommer, fordi antallet af rygere har stabiliseret sig efter at have gået nedad i flere år.

- Det er meget bekymrende, at vi ikke ser en fortsat positiv udvikling, og vi er nødt til at se på, hvilke initiativer der kan sikre, at danskerne fortsat vil ryge mindre, siger Flemming Møller Mortensen.

Han mener modsat kritikere som eksempelvis Dansk Folkeparti ikke, at det er formynderisk at gemme smøgerne for kunderne.

- For du kan gå ind i de samme butikker og købe det til den samme pris, men du får ikke fristelsen, du får det ikke lokket ned i lommen på samme måde, som man gør i dag, siger han.

I Langt fra Borgen i aften besøger to politikere et plejehjem, hvor de ansatte ikke må ryge i arbejdstiden. Er det i orden? Og vil det få flere til at kvitte smøgerne, hvis de fremover bliver gemt væk i butikkerne? Se to sundhedsordførere sælge cigaretter til unge. Det er kl. 21.55 på DR1.

Væk med smøger i dagligvarebutikker og kiosker, lyder forslaget fra Socialdemokraterne

Opslået af DR Nyheder på 10. februar 2016