Socialdemokraterne vil nedlægge kvote 1 efter karakterkrav på 12,1

Der skal flere parametre i spil end udelukkende karaktergennemsnittet, når uddannelserne optager nye studerende, mener S.

Der skal andre parametre i spil end udelukkende karaktergennemsnittet, når uddannelserne optager nye studerende, mener Socialdemokraterne. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Tidligere job, kulturel dannelse og generel livserfaring bør også tages i betragtning, når landets uddannelser hvert år i slutningen af juli optager nye studerende.

Uddannelsesstederne skal derfor gå væk fra udelukkende at se på ansøgernes karaktergennemsnit, mener Socialdemokraterne, der på længere sigt helt vil have afskaffet kvote 1-systemet.

- Kvote 1-systemet er meget ensporet i forhold til, hvem der kommer ind på uddannelserne - særligt dem, der kræver det højeste snit.

- Jeg tror, man kunne få en bredere sammensætning af studerende, hvis andre parametre også spillede ind, siger forskningsordfører Jeppe Bruus (S).

Livserfaring skal også spille ind

Udmeldingen fra den socialdemokratiske ordfører kommer, efter at en uddannelse for første gang har et karakterkrav på over 12.

På International Business på Copenhagen Business School, CBS, skal man i år have 12,1 i gennemsnit for at få en af de eftertragtede pladser.

Der er flere parametre, som uddannelsesstederne ifølge Jeppe Bruus bør skele til, når de optager nye studerende.

- Det kunne være ens øvrige livserfaring fra job, andre typer uddannelser og ens kulturelle baggrund. Der kunne være flere parametre, siger Jeppe Bruus.

- Det kunne også være en motiveret ansøgning, som i virkeligheden minder lidt om det, man har i kvote 2-systemet, siger han.

SDU er forbilledet

Han peger på Syddansk Universitet (SDU) som et godt eksempel for andre uddannelsessteder.

SDU vil man fra 2017 optage minimum 25 procent af sine studerende på baggrund af personlige samtaler og prøver. Målet er, at alle studerende på et senere tidspunkt skal optages på denne måde.

- Vi har en relativt stor uddannelsesinvestering i de enkelte unge, og vi bruger relativt få penge på at sikre et godt match mellem studerende og studie.

- Det kunne betale sig at bruge noget energi på det i starten, og jeg tror også, det ville være med til at sænke frafaldet, siger Jeppe Bruus.

Venstre siger nej

Hos det største parti i oppositionen, Venstre, vil man dog fastholde kvote 1-systemet.

Det stiller klare krav til de studerende, som ved, hvad de skal forholde sig til, lyder det.

- Vi er af den opfattelse, at kvote 1-systemet er et godt system, siger forskningsordfører Esben Lunde Larsen (V).

- Det at kræve et vist karaktergennemsnit tydeliggør for de studerende, hvad de skal have for øje, når de vil ind på en videregående uddannelse, og det er godt at kende, når man i gymnasiet skal forberede sig, siger han.

33 uddannelser kræver et tocifret snit

Socialdemokraterne er endnu ikke på vej med et konkret lovforslag om at afskaffe kvote 1-systemet, som vi kender det i dag.

På fem år er antallet af uddannelser med et karakterkrav på over 10 mere end tredoblet.

I 2009 krævede 10 uddannelser et gennemsnit på mindst 10. I år er der hele 33 uddannelser, hvor man skal have et tocifret karaktergennemsnit.

Facebook
Twitter