Socialdemokraterne vil straffe rejsende til Syrien og Irak med flere års fængsel

Socialdemokraterne melder nu klart ud, at partiet går ind for et forbud mod at rejse til Syrien og Irak. Venstre kan dog ikke garantere et indrejseforbud.

Alt for mange unge drager til Syrien og Irak, mener Socialdemokraternes Trine Bramsen. - Derfor er det nødvendigt at tage det her meget drastiske middel som et indrejseforbud med en hård straframme i anvendelse, siger Trine Bramsen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Danske statsborgere skal ryge mange år i fængsel, hvis de rejser til Syrien eller Irak. Så klar er meldingen fra Socialdemokraterne, der med forslaget går efter at ramme de radikaliserende unge muslimer, der ønsker at kæmpe for terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

- Vi skal sørge for, at der hurtigst muligt bliver indført et indrejseforbud til Syrien og Irak. De to lande er forbundet med terror, og de er en rede for udklækning af terrorister. Det skal have en hård konsekvens at rejse til de lande, hvor terroren blomster. De seneste dage viser, at der er behov for handling, siger Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen med henvisning til terrorhandlingerne i Paris.

- Vi går ind for en hård straf. Seks års fængsel kunne sagtens være udgangspunktet for hvor lang straffen skal være for at rejse til et land, hvor der er indrejseforbud, siger Trine Bramsen.

Kun hvis man på forhånd har søgt og fået tilladelse til at rejse til Syrien og Irak i forbindelse med et lovligt ærinde – eksempelvis journalister – falder forbuddet væk, fastslår Trine Bramsen.

Venter på Straffelovsrådet

Tidligere har Socialdemokraterne nøjes med at være "åben for" at diskutere et indrejseforbud til Syrien. Men går altså nu fuldtonet ind for et indrejseforbud.

Den oprindelige åbning fra Socialdemokraterne skete i forbindelse med, at alle de fire blå partier i efteråret 2014 foreslog, at en rejse til Syrien skulle udløse op til seks års fængsel.

Efter regeringsskiftet i juni har justitsminister Søren Pind (V) dog ikke fremlagt noget lovforslag - til frustration for Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance.

Søren Pind har ikke ønsket at stille op til interview. I stedet har han overladt det til Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen at redegøre for regeringens holdning. Og han kan ikke garantere, at regeringen vil indføre et indrejseforbud til Syrien - trods de tidligere løfter fra Venstre fra før valget.

- Vi skal ikke have noget overilet lovgivning. Og jeg kan ikke sige, hvordan den endelige lov kommer til at se ud. Vi vil gerne vente på, at vi får en vurdering fra eksperterne i Straffelovsrådet, siger Preben Bang Henriksen med henvisning til, at Straffelovsrådet i nogle måneder arbejdet med spørgsmålet om at indføre et sådant indrejseforbud til Syrien og Irak. Deres anbefalinger ventes at være færdige i starten af 2016.

Kræver hurtig lovgivning

Venstre glæder sig dog over Socialdemokraternes nye melding.

- Bedre sent end aldrig, siger Preben Bang Henriksen.

Med Socialdemokraternes udmelding er der nu flertal uden om regeringen for et indrejseforbud.

Inden Socialdemokraterne vil lægge sig endeligt fast på strafferammen, vil partiet dog også afvente Straffelovsrådets anbefalinger, der ventes at komme i starten af af 2016.

- Søren Pind må nu fremskynde Straffelovsrådets anbefalinger, så vi kan få vedtaget den her lov, siger Trine Bramsen.

Men hvor omfangsrigt er det, at folk rejser til Syrien og Irak?

- Vi ser alt for mange unge, der tager af sted. Derfor er det nødvendigt at tage det her meget drastiske middel som et indrejseforbud med en hård strafferamme i anvendelse, siger Trine Bramsen.

Facebook
Twitter