Socialdemokratiet er det største parti hos 80.000 skoleelever

Socialdemokratiet vipper Venstre af tronen ved årets skolevalg.

Et valg udskrevet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), tre ugers valgkamp og én valgaften.

Det kunne lyde som et folketingsvalg, men det er i denne omgang Skolevalg 2019, hvor stemmerne netop er blevet talt op.

Der er grund til at glæde sig i Socialdemokratiet, der med 22,6 procent af stemmerne ville blive det største parti, hvis skoleeleverne skulle sammensætte et folketing.

Socialdemokratiet blev det største parti i fire af landets fem regioner.

Næststørste parti bliver ifølge de unge Venstre med 17 procent af stemmerne, mens der er oprejsning til De Konservative, der høster 13,1 procent af stemmerne.

Ser man tilslutningen til den såkaldte blå blok, så står partierne i den til at få 51,2 procent af stemmerne, mens rød blok får 48,8 procent. Tallene kan dog ikke bruges til at konkludere, at der ville være blåt flertal i Folketinget, da hverken Kristendemokraterne eller Nye Borgerlige kommer over spærregrænsen.

Venstre størst ved sidste skolevalg

Ved seneste valg i 2017 fik blå blok 55,3 procent af stemmerne, og Venstre blev med 19,1 procent af stemmerne det parti, flest skoleelever satte deres kryds ved. Socialdemokratiet blev næststørst med 15,6 procent.

Valget afholdes hvert andet år. I år er omkring 80.000 elever i 8. til 10. klasse med modsat 60.000 elever ved sidste skolevalg. Det giver eleverne mulighed for at stemme på det parti, der igennem de sidste tre ugers skolevalgkamp har fået solgt sig bedst - og som de er mest enige med.

Sådan her ser resultatet af årets skolevalg ud. (© Skolevalg.dk)

Ikke alle landets folkeskoler deltager i skolevalget. Resultatet af valget er derfor ikke repræsentativt.

540 skoler har under den tre uger lange valgkamp afholdt debatarrangementer mellem elever og medlemmer af partiernes ungdomsorganisationer.

Følg med i folketingsvalget 2019 eller prøv DR's Kandidattest.

Facebook
Twitter