Socialdemokratiet freder boligjobordningen

Boligjobordningen skal ikke afskaffes, selv om Mette Frederiksen bliver statsminister, lyder det nu fra S.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at boligjobordningen ikke er en blomst, der har groet i vores have, men vi anerkender også, at den er populær, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S). (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

Selv om Socialdemokratiet har tordnet imod boligjobordningen, vil danskerne stadig kunne trække udgifter til håndværkerarbejde og rengøringshjælp fra, hvis Mette Frederiksen vinder det kommende folketingsvalg.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiet, som dermed for første gang melder ud om boligjobordningens fremtid.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at boligjobordningen ikke er en blomst, der har groet i vores have. Men vi anerkender også, at den er populær. Det er vigtigt for mig at sende det signal, at den her ordning ikke bliver afskaffet, hvis der kommer en socialdemokratisk regering efter næste valg. Ordningen skal fortsætte i en eller anden form, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Mere målrettet ordning

Hvis Socialdemokratiet overtager regeringsmagten, vil partiet gerne 'målrette' ordningen mere, siger Benny Engelbrecht.

- Det giver rigtig god mening at se, om man kan målrette mere i forhold til servicedelen. Det er her, hvor man især bekæmper sort arbejde. Og samtidig er det her, hvor familier og ældre borgere kan få hjælp til at få hverdagen til at hænge bedre sammen, siger Benny Engelbrecht, og tilføjer, at det kan være, ordningen skal gøres mere grøn.

Den præcise udformning af boligjobordningen vil Socialdemokratiet først tage stilling til efter næste valg, fastslår finansordføreren.

Det har ellers ikke skortet på kritik af håndværkerfradraget, som ordningen også kaldes, fra Socialdemokratiets side. I 2015 mente partiformand Mette Frederiksen ikke, at boligjobordningen 'er den bedste måde at bruge pengene på.'

- Men man skal lade være med at brænde pengene af på ordninger, der ikke skaber ret mange job.

Benny Engelbrecht, mener I ikke længere, at boligjobordningen er en skattelettelse for de rige?

- Der er bestemt stadig en skæv profil i boligjobordningen. Men især den del, der handler om service, retter sig også imod de ældre, og det vil vi gerne se på, om vi kan understøtte yderligere, siger Benny Engelbrecht.

Kritik fra alliancepartnere

De partier, der forventes at bakke op om, at Mette Frederiksen kan indtage Statsministeriet efter en mulig rød valgsejr, undrer sig over den nye melding fra Socialdemokratiet.

De Radikale mener, en videreførelse af boligjobordningen er skadelig for samfundsøkonomien og samtidig har en skæv social profil.

- Det er et meget mærkeligt tidspunkt at give sig til at frede boligjobordningen. Dels fordi den er et fradrag til de mest velhavende familier. Og dels fordi der faktisk er overophedning i byggeriet i Danmark. De penge kunne bruges meget bedre, for eksempel til at lave klimaforbedringer, siger erhvervsordfører Ida Auken (R).

SF er heller ikke imponeret.

- Det er jo helt modsat, hvad Socialdemokratiet tidligere har sagt. Man må selvfølgelig godt skifte mening i politik, men vi synes bare, at pengene vil være bedre brugt, hvis man fokuserer på grøn omstilling, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Samme toner kommer fra Alternativets erhvervsordfører Rasmus Nordquist.

- Hvis vi kan tale om at gøre ordningen mere grøn, så taler vi gerne med Socialdemokratiet, siger han.

Regeringen vil gerne forhandle nu

Hos regeringen glæder skatteminister Karsten Lauritzen (V) sig over, at Socialdemokratiet nu omfavner håndværkerfradraget. Han inviterer gerne Socialdemokratiet til hurtige forhandlinger allerede inden valget for eventuelt at justere på den nuværende boligordning.

- Der er jo ingen grund til at vente med at forbedre boligjobordningen. Hvis det er muligt at gøre det inden valget, så skal vi da gøre det, siger Karsten Lauritzen.

Det var Dansk Folkeparti, der for et år siden pressede på for at gøre boligjobordningen permanent. Partiets finansordfører René Christensen er på forhånd åben for at justere på ordningen, hvis det sker ved, at man øger fradraget for serviceopgaver i hjemmet. Knap så interesseret er han dog i at mindske størrelsen af fradraget for håndværkeropgaver.

Siden 2015 har skatteydere trukket 11 milliarder kroner fra som følge af boligjobordningen, viste en opgørelse som Skatteministeriet lavede tidligere på året. Tallene viser også, at staten som følge af fradragene er gået glip af 3,2 milliarder kroner i skat.

Facebook
Twitter