Socialdemokratiet har stemt for flere udlændingestramninger end Venstre

Mette Frederiksen og Socialdemokraterne fører en strammere udlændingepolitik end Inger Støjberg og Venstre, lyder det i usædvanligt rosende vendinger fra Dansk Folkeparti.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet har stemt flere udlændingestramninger igennem i Folketinget end udlændingeminister Inger Støjberg og Venstre. Arkivfoto. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Socialdemokraterne har med Mette Frederiksen som formand overhalet Venstre inden om, når det handler om udlændingestramninger. I hvert fald målt på antal lovstramninger på Udlændingeministeriets område.

Mens Socialdemokraterne har stemt for i alt 37 udlændingestramninger det seneste år, har Venstre kun stemt for 36 stramninger af udlændingepolitikken. Det viser en opgørelse over de udlændingestramninger, der er blevet gennemført siden regeringsskiftet sidste år.

Når Socialdemokraterne har distanceret Venstre på antallet af udlændingestramninger, skyldes det, at partiet sammen med bla. Dansk Folkeparti – men uden om Venstre-regeringen – har stemt forslag igennem, der har til formål at stramme reglerne for udenlandsk arbejdskraft og i forhold til personer på tålt ophold.

- Når Socialdemokraterne har stemt for flere stramninger end Venstre, så står de per definition for en mere stram udlændingepolitik. Jeg erkender, at det er lidt mærkeligt at skulle konstatere, men det er ikke desto mindre sådan fakta er, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen og omfavner nærmest sin tidligere hovedmodstander:

- Der er grund til at rose Socialdemokraterne. Det er jo et udtryk for, at der er sket et skred. Socialdemokraterne har rykket sig og i dag er mere indstillede på at tale udlændingepolitik med os. Og det er klart, at det benytter vi os af, siger Martin Henriksen og glæder sig over, at hans eget parti ligger på en ”fin førsteplads” i forhold til at stå bag flest udlændingestramninger.

S glæder sig over brede flertal

Socialdemokraternes udlændingeordfører Dan Jørgensen mener ikke at man kan sige, at Socialdemokraterne i dag står for en strammere udlændingepolitik end Venstre bare fordi hans parti har stemt for flere stramninger.

Han glæder sig i stedet over, at langt de fleste af de mange udlændingestramninger er vedtaget af et bredt flertal med både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. Når det handler om opstramninger i forhold til udenlandsk arbejdskraft har Socialdemokraterne dog kørt parløb med Dansk Folkeparti – uden om Venstre.

- Der har været nogle områder, hvor Venstre ikke har været villige til at gøre, hvad der skal til for at beskytte de danske arbejdstagere på det danske arbejdsmarked, siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S).

Hvem synes du der fører den strammeste udlændingepolitik af Venstre og Socialdemokraterne?

- Jeg ved ikke, om det giver mening at gøre det op på den måde. Jeg synes mere, man skal hæfte sig ved, at udlændingepolitikken er et område, hvor der ikke længere bliver ført blokpolitik, siger Dan Jørgensen.

Og så slår han fast, at han godt kan forestile sig, at Socialdemokraterne også fremover kommer til at stemme for flere stramninger af udlændingepolitikken.

- Vi må løbende se tiden an i forhold til, hvad der er behov for at justeringer, siger Dan Jørgensen

Konkurrence på Christiansborg

Martin Henriksen undrer sig lidt over, at Dan Jørgensen ikke bare er stolt sig over, at Socialdemokraterne har distanceret Venstre i udlændingestramninger.

- Vi har jo i mange år haft en konkurrence her på Christiansborg om, hvem der kan stramme udlændingepolitikken mest. Det kan man lige så godt sige, som det er, siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti glæder sig især over, at Socialdemokraternes med støtten til at stramme reglerne for udenlandsk arbejdskraft også har ”været med til at begrænse ikke-vestlig indvandring til Danmark.”

- På det felt har vi mere til fælles med Socialdemokraterne, end vi har med Venstre, siger Martin Henriksen.

- Venstre vil jo gerne fremstå som et parti, der står for en stram udlændingepolitik. Derfor synes jeg de skulle tænke lidt over at Socialdemokraterne har overhalet dem, og så se at komme lidt op i gear, siger Martin Henriksen.

Venstre: Intet med asylstramninger at gøre

Venstre anerkender ikke, at Socialdemokratiet har medvirket til flere stramninger på udlændingeområdet.

Regeringspartiet mener nemlig ikke, at lovforslagene om at gøre det vanskeligere for udlændinge at komme til Danmark for at arbejde kan karakteriseres som en egentlig udlændingestramning.

- Hvis du kommer lovligt til Danmark, for eksempel som amerikaner eller canadier, har vi intet problem med det. Det har intet med asylstramninger at gøre. Når det handler om asylområdet, er vores politik at stramme maksimalt op og reducere antallet af asylansøgere til et minimum.

- Vi i har gjort alt, hvad vi kunne for at spole mange af den tidligere regerings cirka 45 lempelser tilbage. Og den vigtigste af vores asylstramninger, nemlig integrationsydelsen, er Socialdemokratiet lodret imod, siger udlændingeordfører Marcus Knuth (V).

Opdatering lavet den 23. september kl. 15 : Det er blevet tilføjet i ovenstående artikel, at optællingen alene vedrører stramninger på Udlændingeministeriets område.