Socialdemokratiet klar med første store valgoplæg: Slut med at søge asyl i Danmark

Socialdemokratiet vil med ny asyl- og udlændingereform afskaffe muligheden for at søge asyl i Danmark og sætte loft over antallet af flygtninge og familiesammenførte.

Socialdemokratiet er klar med et udspil til en ny asylreform. Udspillet med overskriften ”Retfærdig og Realistisk” fremlægges på et pressemøde i morgen. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Står det til Socialdemokratiet, skal det ikke længere være muligt at få ophold i Danmark ved at møde op ved den danske grænse eller i Center Sandholm og søge asyl.

I stedet vil partiet sende alle spontane asylansøgere til et dansk drevet modtagecenter i et tredjeland i f.eks. Nordafrika. Her skal de så opholde sig, mens deres asylsag behandles.

- Det er bydende nødvendigt at få skabt et flygtningesystem, der er mere humant, end det vi har i dag, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til DR Nyheder.

- Situationen er jo den, at der er kommet flere flygtninge til Europa, end vi selv kan klare. Men de fleste af verdens flygtninge hjælper vi slet ikke, siger hun.

Socialdemokratiet præsenterer sit udspil til en asyl- og udlændingereform, der har fået titlen "Retfærdig og Realistisk", på et pressemøde mandag.

Af udspillet til et nyt asylsystem fremgår det også, at heller ikke flygtninge vil få adgang til Danmark. De skal sendes til en af FN’s flygtningelejre.

Åbner for kvoteflygtninge

Til gengæld vil Socialdemokratiet igen åbne for kvoteflygtninge fra FN, og antallet kan så være højere end de 500, Danmark har taget, indtil der blev lukket helt af.

- Det vil der i hvert fald være mulighed for, for hvis der ikke kommer spontane asylansøgere til Danmark, så vil vi være i den situation, som jeg helst vil have, nemlig at vi selv bestemmer, hvor mange vi tager til Danmark, siger Mette Frederiksen.

Det nye asylsystem skal kombineres med et loft over ikke-vestlig indvandring. Loftet skal både omfatte flygtninge, mennesker med humanitært ophold og familiesammenførte fra ikke-vestlige lande.

Og loftet skal hvert år vedtages af Folketinget.

- Jeg vil gerne tvinge os danskere til at tænke os om i vores udlændingepolitik og gøre det år for år. I dag er der jo ingen, der tager ansvar for, hvor mange mennesker, der kommer hertil, siger Mette Frederiksen.

- Jeg tror faktisk, at danskerne har et ønske om – jeg har selv et ønske om – at vi får kontrollen tilbage og tør beslutte, hvor mange der skal komme hertil, for at vi kan få integrationen til at fungere, siger hun.

Klar med penge til tredjeland

Socialdemokratiets asylreform har to formål:

Den skal gøre op med et system, hvor kun de heldige og de mest ressourcestærke af verdens flygtninge når frem til Europas grænser.

- Det nuværende asylsystem er brudt sammen. Rigtig mange mennesker mister livet på vej hen over Middelhavet, og hvis vi skal være ærlige overfor hinanden, så hjælper vi kun et fåtal af verdens flygtninge, når vi hjælper dem i Europa, siger Mette Frederiksen.

Men det handler i høj grad også om at kontrollere og begrænse adgangen til Danmark for ikke-vestlige udlændinge.

- Der er kommet flere til Danmark, og der er kommet flere til Europa, end vi har kunnet integrere på en god og ordentlig måde, siger Mette Frederiksen.

- Det er en enormt stor udfordring for sammenhængskraften i vores samfund og dermed for, om vi på sigt overhovedet kan have et velfærdssamfund. Det er derfor, vi fremlægger så stor en model, som vi gør nu, siger Mette Frederiksen.

Hvad skulle få et land i Nordafrika – som har problemer nok i forvejen - til at sige ja til sådan et dansk modtagecenter?

- Det kræver nok først og fremmest én ting fra Europas side, og det er penge. Forudsætningen for en god aftale er, at der er en god økonomi i det, siger Mette Frederiksen.

"Går til valg på det her"

Socialdemokratiet vil også hæve Danmarks betaling til FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, som skal modtage de flygtninge, der har fået dansk asyl. Og partiet vil stille sig i spidsen for at få EU til at hæve bistanden til Afrika.

Til gengæld er Mette Frederiksen klar til at gå dansk enegang og gennemføre sin asylreform, selv om det ikke lykkes at få EU eller enkelte EU-lande med.

- Sigtet er at få flere lande med, men jeg er klar til at gå forrest fra danske side. Det skal vi gøre, fordi vi kan lave et flygtningesystem, der er mere humant, og som er bedre for vores eget samfund, end det vi har i dag, siger Mette Frederiksen.

S-formanden understreger, at Socialdemokratiet vil overholde internationale konventioner.

- Det er rigtig vigtigt, at vi overholder de internationale konventioner på flygtningeområdet. Det er de spilleregler, verdenssamfundet har, og derfor er det også en præmis for vores udspil, siger Mette Frederiksen.

Udlændingeudspillet ”Retfærdig og realistisk” er Socialdemokratiets første store valgoplæg.

- Vi kommer til at gå til valg på det her, og jeg håber på danskernes opbakning til et stærkt mandat, siger Mette Frederiksen.

Se mere i 21 Søndag på DR1 klokken 21.00.

Fakta om Socialdemokratiets udspil:

  • Socialdemokratiets udspil ”Retfærdig og realistisk”:

  • Der skal indføres et loft over, hvor mange med ikke-vestlig baggrund, der kan komme til Danmark. Det gælder både flygtninge og familiesammenførte. Loftet fastsættes årligt af Folketinget.

  • En asylreform skal stoppe adgangen til at søge asyl i Danmark.

  • Alle spontane asylansøgere skal sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland. F.eks. i Nordafrika. Her skal de være, mens deres asylsag behandles.

  • Det skal ikke være muligt at søge asyl ved at møde op direkte på det danske modtagecenter.

  • En asylansøger, der får asyl, vil heller ikke få mulighed for at komme til Danmark. Men vil blive sendt til en af FN’s flygtningelejre.

  • Danmark forpligter sig til gengæld til at tage kvoteflygtninge gennem FN-systemet.

  • Reglerne for at få familiesammenføring skal strammes. Kravene til sprog, uddannelse, beskæftigelse og kendskab til Danmark skal skærpes. Især for den ægtefælle, der søger om at komme til Danmark.

  • En hjemsendelsesreform skal sikre, at flere afviste asylansøgere sendes hjem. Bl.a. skal der oprettes en ny specialenhed ved politiet, og Danmark skal som hovedregel stoppe ulandsbistand til lande, der nægter at tage imod egne statsborgere.

  • Der skal i højere grad indføres optjeningsprincipper til danske velfærdsydelser som f.eks. børnechecken.