Socialdemokratiet klar til at forhandle skat med regeringen

Fornuftigt af statsministeren at sænke ambitionen om topskattelettelser, mener partiet.

- Det har været et kaotisk forløb for regeringen, og derfor synes jeg, det ville være fornuftigt, hvis man lavede nogle brede aftaler, siger Hækkerup. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

- Det sejler i blå blok, og man kan ikke blive enig om, hvordan landet skal bevæge sig.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets folketingsmedlem Nick Hækkerup.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har måttet droppe regeringens største ambitioner om at give store skattelettelser til danskerne. Støttepartiet Dansk Folkeparti står nemlig fast på at lande en aftale om udlændingepolitikken som modtræk for at gå med til at sænke skatten. Det meddelte statsministeren i dag på et pressemøde.

- Vi må sande, at vi ikke kan indfri ambitionen om at give familierne lidt mere luft i husholdningerne, siger Lars Løkke Rasmussen.

Og det er en god beslutning af statsministeren, siger Nick Hækkerup.

- I virkeligheden er det meget fornuftigt. Der er ikke opbakning til de ambitiøse skattelettelser, som regeringen har tumlet omkring de seneste par måneder.

Statsministeren vil i stedet forhandle en mindre aftale i hus, der skal råde bod på det såkaldte samspilsproblem, hvor det for nogle danskere ikke kan betale sig at spare op til pension. Derudover skal skatten sænkes for dem, der tjener mindst.

S klar til forhandling

Og når statsministeren nu sænker ambitionsniveauet, så giver det plads til Socialdemokratiet, der godt kan se sig selv i den aftale. Partiet vil nemlig gerne sætte sig ved forhandlingsbordet sammen med regeringen og få en skattepakke på plads.

- Vi er sådan set klar til at snakke med regeringen om en fin lille socialdemokratisk pakke med de her elementer, siger Nick Hækkerup.

For at få råd til at løse samspilsproblemet skal danskerne ifølge en aftale fra i sommer blive længere tid på arbejdsmarkedet, og så har regeringen tidligere lavet aftaler om en lavere integrationsydelse og et kontanthjælpsloft. Skatteaftalen indeholder altså hverken billigere skatter til toppen eller en hævet topskattegrænse, som ellers har været regeringens ambition.

- Det er faktisk meget fornuftigt, at de (regeringen red.) nu har besluttet sig for, at de her penge dels skal bruges på skattelettelser i bunden og dels at løse det problem, at der er nogen, der sparer op til pension uden, at det kan betale sig, siger Nick Hækkerup.

Facebook
Twitter