Socialdemokratiet kræver redegørelse fra Løkke om kvotekonger

Statsministeren bør fremlægge dokumentation for, hvilke forhold Venstre har til kvotekongerne, mener S. Partisekretær afviser, at fiskere har bidraget til kassen.

Lars Løkke Rasmussen har stiftet Løkkefonden, der har til formål at hjælpe udsatte unge. I dag har statsministeren dog ingen officiel rolle i fonden. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bliver nu trukket ind i sagen om de såkaldte kvotekonger.

Socialdemokratiet vil vide, om der er pengestrømme fra fiskere med meget store fiskekvoter - de såkaldte kvotekonger - til partiet Venstre eller Løkkefonden, som Lars Løkke Rasmussen har stiftet.

- Jeg forlanger, at statsministeren giver en grundig dokumentation til Folketinget om, hvilke forhold, hvilke afhængighedsbånd Venstre har til kvotekongerne. Og hvad har Løkkefonden til kvotekongerne, siger fiskeriordfører Simon Kollerup (S).

Ekstra Bladet har tidligere afdækket, hvordan de såkaldte kvotekonger har støttet Løkkefonden - blandt andet i forbindelse med et nytårsarrangement, et såkaldt torskegilde.

Lars Løkke Rasmussen har stiftet fonden, der har til formål at hjælpe udsatte unge. I dag har statsministeren dog ingen officiel rolle i fonden, men alligevel vil Socialdemokratiet have at vide, hvad fonden har fået i støtte, eller om andre i Venstre har fået penge fra kvotekongerne.

Simon Kollerup, der er vel ikke noget som helst ulovligt eller odiøst i at give penge til en fond, man synes er fornuftig. Det er vel det, der er sket her?

- Vi kan se, at der er fremlagt historisk belastende oplysninger om kvotekongerne i Danmark. Der er endda indgivet politianmeldelser om nogle af fiskerne. Og samtidig har vi haft en regering, som intet har gjort i to år. Lars Løkke Rasmussen har et ansvar for at fremlægge den dokumentation, der kan vise, om der har været økonomiske relationer mellem Venstre og kvotekongerne, siger Simon Kollerup.

V: Ingen bidrag fra omtalte fiskere

Det er helt normalt, at Folketingets partier modtager donationer fra erhvervslivet, men partierne har ikke pligt til at oplyse om donationer på under 20.000 kroner. Det har ikke været muligt at få et interview med statsministeren, men Venstres partisekretær, Claus Richter, meddeler i en skriftlig kommentar til DR:

- Det fremgår af Venstre partiregnskab, hvem der har bidraget økonomisk til Venstres Landsorganisation, og her fremgår det tydeligt, at Venstre ikke har modtaget bidrag fra de i medierne omtalte fiskere.

De såkaldte kvotekonger er økonomisk stærke fiskere, der opkøber kvoter fra mindre fiskere. Men kontrollen med kvoterne har mildest talt været mangelfuld fra ministeriets side i de seneste 15 år. Det konkluderede både Rigsrevisionen og statsrevisorerne i onsdags, da de kom med den hårdest mulige kritik i sagen.

Hos Dansk Folkeparti mener fiskeriordfører Ib Poulsen ikke, at det burde være et problem for statsminister Lars Løkke Rasmussen at fremlægge dokumentationen i sagen.

- Personligt har jeg den holdning, at hvis man ikke har noget at skjule, så kan man lige så godt lægge tingene frem, og så er den jo ikke længere, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Løkkefonden, men direktøren skriver på fondens Facebook- side, at man ikke har haft indflydelse på, hvem der har deltaget i torskegilderne.

Facebook
Twitter