Socialdemokratiet om Elbæks udmelding: Opbrud i dansk politik

Det vækker meget forskellige reaktioner, at Alternativet peger på Uffe Elbæk som statsminister.

Benny Engelbrecht ser Uffe Elbæks udmelding som et argument for at stemme på Socialdemokratiet, hvis man vil have forandring. (Foto: (C) DR Nyheder)

Der er opbrud i de tidligere så fastlåste blokke i dansk politik.

Uffe Elbæk bekendtgjorde tirsdag aften, at Alternativet efter næste folketingsvalg hverken vil pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen som ny statsminister.

- Jeg peger på mig selv. Alternativet peger på os selv, lød Elbæks udmelding.

Mens udmeldingen fik drøje hug fra SF'erne Karsten Hønge og Jacob Mark på Twitter, så er Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht mere afdæmpet i sin reaktion på, at Mette Frederiksen ikke kan regne Alternativets mandater med, når hun skal tælle til 90.

- Det er tydeligt, at der er opbrud i det, som man kalder de politiske blokke på begge sider. Og det understreger bare, at hvis man gerne have en anden politisk retning og en anden statsminister end Lars Løkke Rasmussen, så skal man stemme socialdemokratisk ved næste folketingsvalg.

Også fokus på udlændingepolitikken

Engelbrecht glæder sig i stedet over, at Socialdemokratiet sagtens kan samarbejde med Alternativet om miljø- og klimapolitikken. Men han fremhæver, at Socialdemokratiet også har fokus på andre politiske emner, ikke mindst udlændingepolitikken.

- Det man skal være opmærksom på er, at der er vigtige politisk emner, som danskerne gerne vil have, at vi tager stilling til. Et af dem er det grønne, som Uffe Elbæk fremhæver. Men der er også andre politiske budskaber, som danskerne synes er vigtige: For eksempel at der er råd til vores fælles velfærd, at der er en ældrepleje, der fungerer, at der er ordentlige skoler og børnehaver til vores børn. Men også at der er en udlændingepolitik, som bliver ført på basis af et bredt politisk flertal.

Ikke på den planet vi bor på

SF's Karsten Hønge var på Twitter hurtig til at lægge afstand til Elbæks udmelding:

- Selvfølgelig kan Uffe blive statsminister. Bare ikke på den planet, som vi for øjeblikket bor på.

Overfor Politiken uddybede han synspunktet:

- Det er helt deprimerende at opleve et parti være så desperat, som jeg oplever, Alternativet er her. At de sætter behovet for personlig profilering og partiprofilering over sagen. Og det er det, jeg mener, de gør her. For sagen vil jo tabe. Det kan godt være, Uffe vil få en masse personlig omtale, men politik er jo selvfølgelig en masse forskellige partier i kamp mod hinanden, men vi er jo også holdopstillinger, sagde Hønge.

Vil have forandring

De Radikales gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen var anderledes positiv i sin vurdering:

- Det er en klar melding om, at Alternativet vil have en forandring. Overordnet er det meget positivt.

- Vi har sagt meget tydeligt, at vi har brug for en ny retning i dansk politik, en retning, der ikke som i dag er dikteret af Dansk Folkeparti, og ser ud til også at blive det fremover, uanset om det hedder Mette eller Lars. Det ser jeg Alternativets melding som en opbakning til, og det vil jeg gerne kvittere for. Det synes jeg er helt rigtigt.

- Vi har brug for at løse rigtige problemer med konkrete løsninger i stedet for symbolpolitik, som ikke nytter noget som helst, siger Sofie Carsten Nielsen, hvis parti netop har indgået valgforbund med Alternativet til næste års valg til Europaparlamentet.

Vil stadig pege på Mette Frederiksen

Radikale Venstre vil dog stadig pege på Mette Frederiksen efter næste folketingsvalg. Men det er ikke uden betingelser:

- Man kan ikke regne vores mandater med og trække vores politik fra, og derfor siger vi, at vi vil give Mette Frederiksen chancen, men vi har ikke givet hende nøglerne til statsministeriet. Det er ikke en blankocheck, for vi skal have indflydelse på politikken, og den skal trække i en ny retning for Danmark, end den der er dikteret af Dansk Folkeparti, siger Sofie Carsten Nielsen.

Facebook
Twitter