Socialdemokratiet om Sass' hash-udmelding: Der er plads til uenighed med partilinjen

Der er plads til at være uenige, men man stemmer som parti, siger næstformand Dan Jørgensen.

Når Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i en ny bog, der udkommer fredag, foreslår, at hashsalg skal overtages af staten, mens brugen af hårde stoffer ikke skal straffes, så er det lodret imod partiets linje på området.

Det fastslår partiets retsordfører, Morten Bødskov, over for DR Nyheder.

- Det er ikke Socialdemokratiets politik, og det bliver det heller ikke, siger han og tilføjer:

- Hash og hårde stoffer vil have meget negative konsekvenser for unge, det viser alle sundhedsfaglige vurderinger.

Forskel på at debattere og stemme

Dan Jørgensen er næstformand for partiets folketingsgruppe. Han slår fast, at der i Folketingets største parti er plads til, at de enkelte medlemmer taler imod partilinjen. Så sent som for en måned siden mistede Mette Gjerskov (S) sit ordførerskab som udviklingsordfører, da hun ikke ville stemme for regeringens lovforslag om et tildækningsforbud.

- Vi synes, det er enormt gavnligt, når medlemmer af vores folketingsgruppe, i det her tilfælde gruppeformanden, tager sig tid til at sætte sig ned og gennemtænke nogle problemstillinger, tale med folk udefra og sætte ord på nogle af de dilemmaer, som vi bliver nødt til at tage med hinanden og i samfundet, siger Dan Jørgensen.

Mette Gjerskov var jo også ude med sine egne tanker om, hvordan tingene skulle være, selvom det var imod partilinjen. Hvad er egentlig forskellen på dengang og det, vi ser her?

- Der er meget stor forskel på at rejse nogle debatter, påpege nogle dilemmaer og tage nogle diskussioner - og så sidde nede i Folketingssalen. Det er klart, at når man sidder nede i Folketingssalen, så bliver vi nødt til at trække på samme hammel. Så bliver man nødt til at vide, at hvis man har forhandlet en aftale med Socialdemokratiet, så stemmer vores medlemmer også for den aftale.

Så det afgørende er, om man trykker på den rigtige knap nede i Folketingssalen?

- Ja, der er selvfølgelig meget stor forskel på, om man rejser nogle vigtige debatter, og man udfordrer hinanden - udfordrer partiets holdning - for det skal vi kontinuerligt gøre - og så det at sidde nede i Folketingssalen, hvor vi selvfølgelig bliver nødt til at være enige som parti. Er vi ikke det, så kan folk ikke regne med, hvor de har os.

Da Mette Gjerskov blev frataget sit ordførerskab, begrundede Socialdemokratiets gruppesekretær, Christine Antorini, det med, at Gjerskov havde talt imod Socialdemokratiets beslutning i medierne.

Dan Jørgensen, kan du forstå, hvis der er nogen, der synes, det ser underligt ud, at der sådan er forskel på de to ting?

- Nej, jeg tror, man kan sige det ganske klart, og det tror jeg ikke, der er nogen i den socialdemokratiske folketingsgruppe, der er i tvivl om: Der er meget stor forskel på, om vi har debatter i folketingsgruppen. Det gør vi også i offentligheden en gang imellem. Det er fint nok. Men så er der altså den anden dimension, der handler om, hvorvidt man kan regne med, at vores medlemmer bakker partiet op i vigtige sager i Folketingssalen.

Bevæger Socialdemokratiet sig på narkopolitikken?

Det er ikke første gang, tankerne om at afkriminalisere narko bliver luftet i Socialdemokratiet. Lignende tanker lød i 2010 i Berlingske fra nuværende partiformand Mette Frederiksen, der dengang var menigt folketingsmedlem for partiet. Her sagde hun, at hun overvejede at gøre som i Portugal, der med stor succes tillader narkomaner at have ti dagsdoser i lommerne

Er de løsninger, som Sass Larsen præsenterer her, og som Mette Frederiksen tidligere har luftet, et udtryk for et socialdemokrati i bevægelse på narkopolitikken?

- Det er et udtryk for, at store og vigtige samfundsproblemer, dem skal vi diskutere. Specielt når vi har at gøre med problemer, hvor vi må sige, at de løsninger, der har været præsenteret over en årrække, har vist sig ikke at virke. Så er det rigtig, rigtig godt, at der er nogen, der gør sig den ulejlighed at tænke, hvad man kan gøre i stedet, siger Dan Jørgensen.

DR Nyheder har været i kontakt med Mette Gjerskov. Hun ønsker ikke at kommentere historien.

Facebook
Twitter