Socialdemokratiet roser Helle Thornings afgang: Det handler også om moral

Helle Thorning-Schmidt har i dag trukket sig fra formandsposten for et FN-panel, der skulle bekæmpe skattely.

Tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt skal alligevel ikke bekæmpe skattely i FN. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Hun skulle have stået i spidsen for et FN-panel, der havde til opgave at slå hårdt ned på skatteunddragelse. En slags bekæmper af skattely.

Men det bliver tidligere statsminister og socialdemokrat Helle Thorning-Schmidt ikke alligevel.

I dag valgte hun nemlig at trække sig efter historier i Ekstra Bladet om, at hun selv er medejer af et selskab, der har direkte forbindelser til Jersey, der er kendt som et skattely.

Derudover sidder hun i to bestyrelser med direkte forbindelse til skattely.

Da Helle Thorning-Schmidt blev udnævnt til posten for lidt over en uge siden, lød der rosende ord fra udenrigsminister Jeppe Kofod.

- Jeg er glad for, at Helle Thorning-Schmidt har påtaget sig den spændende formandsrolle. Det står hun rigtig godt rustet til. Og jeg vil se frem til at følge arbejdet, lød det dengang fra partikollegaen.

Men det er også fornuftigt, at hun nu har trukket sig igen, lyder det fra Socialdemokratiets skatteordfører, Troels Ravn.

- Jeg synes, det er en klog beslutning, for den kritik, der har været af hende, ville meget nemt kunne overskygge det arbejde, hun skulle lave i FN, siger han.

Men havde det ikke været mere oplagt, at hun trak sig fra de investeringer, der har kastet mistanke på hende?

- Det er jo noget, der omhandler hendes private økonomiske forhold. Det har jeg ikke noget indblik i eller nogen kommentarer til, siger socialdemokraten og understreger, at regeringen "gør alt, hvad den kan, for at bekæmpe skatteunddragelse".

'Hun var som sådan et godt kort'

Siden historierne om sagen begyndte at rulle i Ekstra Bladet har den tidligere statsminister ikke udtalt sig overhovedet - indtil hun altså i dag trak sig og oplyste om det i en mail til Ritzaus Bureau.

Men det gav i sin tid mening at udpege hende til posten, understreger den socialdemokratiske skatteordfører.

Fortryder I, at I var med til at indstille hende til posten?

- Helle Thorning-Schmidt er anerkendt og respekteret internationalt og var som sådan et godt kort, vil jeg sige. Det mener jeg, at hun har været. Men det er klart, at de oplysninger, der er kommet frem om hendes økonomiske forhold kunne have været belastende.

- Det er ikke noget, jeg umiddelbart har kendskab til skulle være ulovligt, men det handler selvfølgelig også om noget moral. Der er det klart, at vi politikere – nuværende som forhenværende – skal gå foran med et godt eksempel.

Socialdemokratiets Troels Ravn mener, at politikere altid skal være gode eksempler. Derfor handler sagen om Helle Thorning-Schmidt også om moral. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Har der da været problemer med skattemoralen i den her sammenhæng?

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Det har jeg ikke den nødvendige viden om. Vi som politikere skal kunne stå på mål for den moral, vi udviser. Der må ikke være noget at beklikke.

Havde det været godt, hvis hun selv havde fortalt, at hun havde nogle investeringer, der måske kunne være problematiske?

Det kan man altid gisne om, men det har jeg som sådan ikke nogen kommentarer til, lyder det fra Troels Ravn.

Helle Thorning-Schmidt meldte tidligere i dag ud, at hun trak sig fra posten for ikke at forstyrre panelets fortsatte arbejde.

Hun meddelte i samme omgang til Ritzau, at hun afviser at have snydt i skat.

- Begge virksomheder betaler skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende. Safelane Global Holdings betaler skat i Storbritannien, og Carsøe betaler skat i Danmark.

- Bestyrelsesmedlemmerne betaler også skat, hvor de er skattemæssigt hjemmehørende, skriver Thorning-Schmidt.