Socialdemokratisk sygeplejerske-løfte møder virkeligheden: "Det har ikke realisme bag sig"

Hver dag forsøger regioner forgæves at ansætte sygeplejersker. S-udspil er urealistisk, siger professor.

S-formand Mette Frederiksen og sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen ses her ved præsentationen af partiets sundhedsudspil, der nu kritiseres for at være urealistisk. (Foto: Jens Dresling)

1.000 ekstra sygeplejersker på hospitalerne ét år efter et folketingsvalg.

Det er et af de helt store slagnumre i Socialdemokratiets sundhedsudspil, som formand Mette Frederiksen tidligere på måneden præsenterede for offentligheden.

Men planen er urealistisk, for det kan ikke lade sig gøre at finde 1.000 ekstra hænder på under to år, lyder den samlede vurdering blandt fagfolk i sundhedsvæsenet, på skolerne der uddanner sygeplejerskerne og fra en professor i sundhedsøkonomi. Sidstnævnte - Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet - er harsk i sin kritik.

- Det at sige, der skal komme 1.000 ekstra sygeplejersker ind, det har ikke realisme bag sig.

Forklaringen er simpel. Lige nu går der ikke 1.000 ledige sygeplejersker rundt i Danmark, der er klar til at trække i en hvid kittel, hvis Socialdemokratiet øger antallet af sygeplejersker med 1.000 nyoprettede stillinger. Og flere gange om dagen må en af landets regioner skyde en hvid pil efter at få ansat en sygeplejerske til en opslået stilling.

Arbejdsløsheden blandt sygeplejersker var i september på 0,41 procent, viser tal fra Dansk Sygeplejeråd.

I praksis ingen ledige sygeplejersker

I praksis findes de ledige sygeplejersker ikke, siger Kjeld Møller Pedersen.

- Der går ikke ledige sygeplejersker rundt. I virkeligheden er det et af de fag, hvor vi har den laveste arbejdsløshed. Så man kan ikke bare med et knips med fingrene sige, 'nu har vi dem' - for de er der ikke, siger han.

- Det er ikke særligt realistisk. Årsagen er simpelthen, at der ikke er nogen sygeplejersker ledige. Hvis vi ser på Region Sjælland for nylig, der havde de 300 ubesatte sygeplejestillinger.

Regioner leder forgæves

Udfordringerne med at finde ledige sygeplejerske-hænder er så udtalt, at det også afspejles i antallet af stillinger, der ikke bliver besat.

Alene det sidste år har regionerne, der blandt andet driver landets hospitaler, samlet 480 gange forgæves opslåede sygeplejestillinger, hvor det ikke er endt med en ansættelse.

Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som Sundhedsministeriet har trukket for DR Nyheder.

Niveauet af forgæves rekrutteringer blandt sygeplejersker er det højeste i ti år.

Flere i uddannelse eller sygeplejersker udefra

Ude på hospitalerne opleves den lave ledighed også. Julie Witt er HR-chef i Hospitalsenhed Midt, der driver hospitalerne i Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive.

Hun understreger, at hun ikke lige nu har problemer med at rekruttere sygeplejersker, men hun har svært ved at se, hvordan hun skal finde ledige hænder til 1.000 nyoprettede stillinger i sektoren.

- Lige nu er ledigheden så lav, at de ikke er der. Så vi skal enten gå udenlands eller have nogle flere uddannede, siger hun.

Socialdemokratiet har selv peget på to områder, hvor der kan hentes flere sygeplejersker ind i sektoren. Dels skal uddannede sygeplejersker, der ikke arbejder som sygeplejersker i dag, rekrutteres tilbage. Dels skal "et højt" frafald mindskes på sygeplejerskeuddannelsen.

Sidstnævnte er dog lettere sagt end gjort, siger Stefan Herman, der er formand for professionshøjskolerne og rektor for Københavns Professionshøjskole.

Han mener ikke, at Socialdemokratiets forslag kan realiseres uden at øge studieoptaget, selvom han kalder forslaget for "godt".

- Frafaldet på sygeplejeuddannelsen er ikke specielt højt. Vi kan slet ikke finde noget, der kommer i nærheden af den størrelsesorden, som man forestiller sig, siger han.

- Der er et naturligt frafald, som ikke er et fravalg men et omvalg. Vi kan komme lidt længere ned, men ikke meget.

Socialdemokratiet præsentede sit sundhedsudspil for et par uger siden på Frederiksberg. Udspillet bærer titlen "tid til omsorg", og blandt forslagene er at ansætte 1.000 nye sygeplejersker. (Foto: Jens Dresling)

Sundhedsordfører: Vi vil finde alle dem, vi kan

Socialdemokratiet har afsat 500 millioner kroner til at ansætte 1.000 ekstra sygeplejersker. Pengene er øremærket til ansættelsen - men ikke til at uddanne ekstra sygeplejersker.

Den 3,5 år lange professionsbachelor-uddannelse er samfundsøkonomisk en væsentligt dyrere uddannelse end eksempelvis en læreruddannelse, da uddannelsen har højere udgifter til eksempelvis laboratorie-undervisning. Derudover skal regioner og kommuner finde penge til at have de studerende i praktik.

Flemming Møller Mortensen, der er partiets sundhedsordfører, bedyrer dog, at pengene til at uddanne flere bliver fundet, hvis partiet vinder regeringsmagten.

- Vi vil rigtig gerne realisere det i det første år efter, vi har vundet regeringsmagten. Vi ved godt, der er rekrutteringsudfordringer og problemer, men vi vil gribe den her bold og det her mål øjeblikkelig. Vi vil afsøge mulighederne for at ansætte sygeplejersker her og nu, fordi vi har pengene med os.