Socialdemokratisk vestegnsborgmester: Asylstramninger er umenneskelige

De seneste asylstramninger får nu tre socialdemokratiske borgmestre til at kritisere Socialdemokraterne på Christiansborg.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, er en af de borgmestre, der nu også kritiserer de nye asylstramninger. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Tre socialdemokratiske borgmestre fælder nu en hård dom over de asylstramninger, som Socialdemokraterne på Christiansborg har lagt stemmer til.

Det er især reglerne om familiesammenføring, der betyder, at nogle grupper af flygtninge skal vente i tre år på at blive familiesammenført, der møder kritik.

- Det er for voldsomt, siger Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), der er skuffet over Socialdemokraternes linje på Christiansborg.

S-top går for vidt

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg synes, det er en svær tid i øjeblikket. Jeg er ikke enig med partitoppen, siger hun.

Også Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), har svært ved at genkende sit parti.

- Jeg synes, at partierne på Christiansborg skal holde fast i det humanistiske i udlændingepolitikken. Det, synes jeg ikke, at mit parti gør overbevisende lige nu, siger han.

- Hvis der kommer flere stramninger – og Dansk Folkeparti stopper jo ikke før alle er ude – mener jeg, at Socialdemokraterne bør sige fra.

Ole Bjørstorp

Kritikken fra de socialdemokratiske borgmestre kommer efter, at en række socialdemokratiske tillidsfolk rundt omkring i landet i dag har stået frem og kritiseret den socialdemokratiske linje i udlændingepolitikken.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), der ellers er tilhænger af stramninger på udlændingeområdet, mener også, at Socialdemokraterne denne gang er gået for langt.

Det gælder blandt andet i forhold til familiesammenføringsreglerne.

- Det kalder jeg for umenneskeligt, siger borgmesteren, der også frygter, at flygtningene nu bliver isoleret på asylcentrene.

Ole Bjørstorp har på et møde med den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen (S), hvor også andre vestegnsborgmestre deltog, ytret sin kritik.

Ønsker ikke flere stramninger

Ole Bjørstorp, er du skuffet over Mette Frederiksen?

- På nogle områder. Hun burde, efter min mening, gå ud og sige, at det er det og det, der er de socialdemokratiske værdier. Det er de solidariske og menneskelige værdier, som vi skal stå på. Det, der er blevet stemt for, er langt fra de værdier. Det kommer vi ikke uden om.

Mener du, at dit parti på Christiansborg i fremtiden kan lægge stemmer til flere af regeringens stramninger?

- Hvis der kommer flere stramninger – og Dansk Folkeparti stopper jo ikke før alle er ude – mener jeg, at Socialdemokraterne bør sige fra.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen (S), holder fast i, at det er vigtigt, at der kommer færre flygtninge til Danmark.

- Der er folk, der kritiserer, men der er så sandelig også folk, der bakker op. Vi står midt i en meget alvorlig situation, og vi skal gøre noget ved antallet, der kommer hertil. Gør vi ikke det, så kan vi ikke bevare vores velfærd her i Danmark.

Borgmestrene og jeres bagland er især kritiske over for familiesammenføringsreglerne. Kan du forstå det?

- Familiesammenføringsreglerne er klart en af de sværeste beslutninger at træffe. Men det er også et nødvendigt redskab til at skrue på, hvor mange der kommer til Danmark, siger han.

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, kalder stramningen umenneskelig?

- Alternativet til ikke at stramme udlændingepolitikken op, er fortsat at være et af de mest attraktive lande at komme til. Og så sker der det samme som Sverige, hvor landet er ved at bryde sammen. Så jeg synes, det er en forkert måde at se det på.