Socialdemokratiske borgmestre vil holde lukket trods lav smitte

En stribe socialdemokratiske kommuner med lav smitte vil ikke genåbne før de smitteplagede kommuner også får lov.

Står det til en række socialdemokratiske i de kommuner, hvor coronasmitten er lav, skal de store elever først tilbage til skolen, når sundhedsmyndighederne mener, at det er fuldt forsvarligt. (Foto: Anthon Unger © Scanpix)

Selv om smittetallene i netop deres kommuner er blandt de laveste i Danmark, afviser de socialdemokratiske borgmestre i de pågældende kommuner, at der bør lempes på restriktionerne.

Det gælder i Struer, Frederikshavn, Vordingborg, Favrskov og på Bornholm.

- Det ville jo være fristende, men jeg mener, at vi bør væbne os med tålmodighed, siger Niels Viggo Lynghøj (S), der er borgmester i Struer.

- Det er ikke så meget det, at det kommer nogle til gode. Vi har jo før prøvet at åbne, da det gik bedre, og så måtte vi pludselig til at lave en ret dramatisk nedlukning. Og jeg frygter lidt, at hvis vi begynder at åbne nu pø om pø, så skal vi til at lave en dramatisk nedlukning igen, udtaler Niels Viggo Lynghøj.

Store forskelle i kommunerne

Lige nu har flere kommuner ingen smittede. Det gælder øerne Læsø, Ærø og Samsø. Omvendt er coronasmitten relativt høj i en række kommuner på den københavnske vestegn. Værst i Ishøj, Vallensbæk, Høje-Tåstrup og Greve.

Men i de to jyske kommuner Struer og Frederikshavn er incidenstallet heholdsvis 38 og 39 smittede per 100.000 borgere.

- Vi har været der, hvor vi har prøvet en differentieret nedlukning og en differentieret genåbning i forbindelse med mink-sagen, og det har jeg ikke erfaring for var en god vej at gå, lyder det fra Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (S).

Så du vil hellere vente på de smitteplagede kommuner?

- Vi sætter os ikke ned og venter. Men vi skal også huske på, at vi er mobile og bevægelige.

- Jeg kan ikke forestille mig, at man i nogle kommuner skal sætte bomme op, så man ikke kan komme ind. Vi besøger moster Anna i en anden kommune, arbejdskraften er bevægelig, vi arbejder i hinandens kommuner.

- Hvis vi tager vores nabokommune Læsø, der ikke har nogle smittede, skal jeg så lukke færgen her fra Frederikshavn til Læsø og omvendt?

Heller ikke på Bornholm, hvor det er lykkes at banke coronasmitten til et næsten ikke-eksisterende niveau, kommer det på tale for borgmesteren at kræve åbning af detailhandlen, udendørsidrætten eller undervisningen for de ældste skoleelever før alle andre kommuner er klar til at gøre det samme.

- Der er selvfølgelig ryster herovre, som taler for, at vi skal presse på. Men vores udgangspunkt er, at det er sundhedsmyndighederne, som afgør det. Og vi ønsker ikke, at lægge politisk pres på dem, siger borgmester Thomas Thors (S).

Han tilføjer, at befolkningssammensætningen på Bornholm også taler for at følge et forsigtighedsprincip.

- Vi har en stor andel af udsatte borgere, som ikke vil kunne modstå en covid-infektion, siger borgmesteren.

Også i Favrskov afviser borgmesteren at lægge pres på Mette Frederiksen for en genåbning i de kommuner med lave smittetal.

- Jeg lytter til vores statsminister og min partiformand. Vi har set, hvor stærkt det går, hvis der først kommer et smitteudbrud, og det ønsker vi for guds skyld ikke skal ske, udtaler borgmester Nils Borring (S)

- Man er nødt til at læne sig op ad eksperterne. Jeg er uddannet skolelærer, og der er folk der ved meget mere om smitte end mig, så dem læner jeg mig op ad.

- Jeg har set, at der er Venstreborgmestre i de nærliggende kommuner, der vil have åbnet, men det vil jeg ikke. Vi er en pendlerkommune, så vi kigger meget til de store kommuner i nærheden, siger han.

Venstre vil, Socialdemokratiet vil ikke.

En af de venstreborgmestre, som mener en snarlig genåbning er både logisk og nødvendig, er Viborgs borgmester Ulrik Wilbek.

– Jeg er med på, at vi skal være forsigtige, men jeg har også hørt eksperterne fortælle om hvor langt vi skal ned på de forskellige parametre for at kunne åbne op igen. Der er vi nu, og så må konsekvensen vel også være, at der åbnes så småt, sagde han Wilbek forleden til Danske Kommuner.

Og den melding får opbakning fra Københavns kultur- og fritidsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V).

- Jeg synes godt, at man kan åbne op igen for samfundet; skulle tallene forværres, vil man jo kunne lukke ned igen fra den ene dag til den anden, sagde Hans Østergaard til Danske Kommuner.

Da de mindste skoleelever i mandags igen vendte tilbage til undervisningen, havde også statsminister Mette Frederiksen fundet tid til at tage imod eleverne på Allerslev skole ved Lejre på Sjælland.

I den forbindelse understregede statsministeren, at det kræver 'fuldstændig epidemikontrol', før undervisningen for de større elever kan genoptages.

Og den besked har de socialdemokratiske borgmestre i den grad taget til sig.

Tænker du mere på din partiformand end du tænker på dine erhvervsdrivende i byen?

- Nej, det gør jeg ikke. Men jeg tror ikke på, at det er en god idé, at vi begynder at lave sådan nogle nålestiksåbninger, siger Niel Viggo Lynghøj, borgmester i Struer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter