Socialminister: Arbejdsløse skal arbejde frivilligt

Flere arbejdsløse engagerer sig frivilligt, men ministeren vil vil have flere, også socialt udsatte, til at lave frivilligt arbejde.

Danmarks første butik for overskudsmadvarer blev bygget af frivillige i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp i 2016. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © sCANPIX)

Socialminister Mai Mercado vil 'fyre op under frivilligheden', især blandt arbejdsløse og socialt udsatte.

De seneste fem år er andelen af frivillige blandt kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister steget fra 26 til 30 procent, mens 41 procent blandt den øvrige befolkning arbejder frivilligt.

- Vi skal sikre, at frivillighed også er for dem, der står lige lidt udenfor, og som også gerne vil være en del af fællesskabet. Det er vigtigt at føle sig værdsat, være en del af noget større og betyde noget for andre, siger Mercado.

Et frivilligt arbejde kan i ministerens optik ligefrem være med til at åbne døren til et lønnet arbejde, fordi det giver netværk.

Derfor skal en ny taskforske finde ud af, hvordan det kan ske.

Vibe Klarup, formand for Frivilligrådet, er medlem af taskforcen, og hun peger på, at når man lever på kanten af samfundet, skal der ekstra meget til for at turde række ud og spørge, om man må være med.

- Organisationer og foreninger skal åbne dørene på vid gab, og vi skal styrke foreningslivet, siger hun.

En ny undersøgelse fra TrygFonden viser, at hver femte oplever at stå uden for fællesskabet. Dårligt helbred, arbejdsløshed og økonomiske problemer spænder ben.

/ritzau/

Facebook
Twitter