Socialminister: Hash må ikke accepteres på institutioner

Døgninstitutioner for unge skal nygodkendes, og branchens brådne kar bør lukkes. Det kom frem på et samråd med socialminister Karen Hækkerup i dag om hashmisbruget på døgninstitutionen Nexus.

Socialminister Karen Hækkerup (S) er glad for, at den kommende tilsynsreform på socialområdet også dækker døgninstitutionerne. (Foto: Katrine Emilie Andersen © Scanpix)

Selvom det ofte er svære unge med misbrug og psykiske problemer, der bliver anbragt på landets døgninstitutioner, så må en institution aldrig se stiltiende til, at der bliver røget hash.

Sådan lød meldingen i dag fra socialminister, Karen Hækkerup, som Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative havde kaldt i samråd om døgninstitutionen Nexus.

- Jeg blev bekymret, da jeg så indslaget om Nexus, for vi har et særligt ansvar over for den her udsatte gruppe unge, og der må aldrig herske tvivl om, at de bliver hjulpet ud af deres misbrug, sagde ministeren på mødet.

Anbringelser bør ikke være opbevaringFolketingets ombudsmand vurderer i øjeblikket sagen om døgninstitutionen Nexus ved Jægerspris, efter 21Søndag har afdækket forholdene på institutionen, der drives af Københavns Kommune, og som hvert år modtager omkring 1,2 millioner kroner per ung.

Ifølge institutionens egne logbøger og en tilsynsrapport har flere af de anbragte unge et massivt forbrug af hash på institutionen.

Indtil ombudsmanden er færdig med sin vurdering, vil ministeren ikke udtale sig om den konkrete sag om Nexus.

Til gengæld vil Karen Hækkerup gerne tage den vigtige og generelle debat, om landets døgninstitutioner behandler gruppen af udsatte unge, der bliver anbragt for at komme på ret køl:

- Vi har ikke været gode nok til at lukke de brådne kar i branchen. Vi skal sikre høj faglig kvalitet på institutionerne. Anbringelse må ikke bare være opbevaring, og det er ikke i orden, at der udvikler sig subkulturer, hvor det bliver accepteret at ryge hash, sagde Karen Hækkerup.

Nexus skal også tjekkes

Derfor er socialministeren glad for, at den kommende tilsynsreform på socialområdet også dækker døgninstitutionerne.

Et samlet Folketing bakker op om reformen, som indebærer et nyt socialt tilsyn, der skal sikre, at alle landets døgninstitutioner og opholdssteder, herunder døgninstitutioner som Nexus, skal tjekkes og igennem en ny godkendelse for at kunne fortsætte arbejdet med de unge.

Udmeldingerne på dagens samråd glæder socialordfører i Dansk Folkeparti, Karin Nødgaard:

- Det er positivt, at samtlige institutioner nu skal nygodkendes. Også Nexus. De institutioner der ikke fører en ordentligt politik på misbrugsområdet, de skal lukkes, sagde hun kort efter samrådet.

Socialordfører i Venstre, Eyvind Vesselbo, mener, at der er behov for endnu hårdere kurs over for kommuner og døgninstitutioner:

- Jeg synes, ministeren tager lidt for afslappet på det. Det helt centrale problem er, at Københavns Kommune fører tilsyn med sin egen døgninstitution, og det har kommunen jo ikke gjort godt nok indtil videre. Det skal der strammes endnu mere op på med den nye tilsynsreform, siger han.

Facebook
Twitter