Søren Espersen aflyser USA-tur efter Kofods 'nigger'-tweet

Dansk Folkepartis Søren Espersen kalder socialdemokraten Jeppe Kofod "en led stodder" og aflyser tur til USA med Udenrigspolitisk Nævn i efteråret.

Søren Espersen mener, at sagen er så alvorlig, at den kan skade forholdet mellem Danmark og USA. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Sagen om socialdemokraten Jeppe Kofods kontroversielle tweet, hvor han oversætter Søren Espersens "neger" på dansk til "nigger" på engelsk, tager nu en dramatisk drejning.

DF-profilen føler sig nødsaget til at aflyse en tur i september til den amerikanske hovedstad Washington, hvor han som formand for Udenrigspolitisk Nævn skal besøge senatorer og kongresmedlemmer på Capitol Hill.

- Jeg har besluttet ikke at deltage i Udenrigspolitisk Nævns tur til Washington i september, fordi det her vil komme til at overskygge det hele. Det er ganske kort tid før præsidentvalget, og der vil være masser af kongresmedlemmer og senatorer, vi skal møde, og hvis de har indtrykket af, at det er, som Jeppe Kofod siger, så deltager jeg ikke, siger Espersen.

Han mener, at sagen er så alvorlig, at den kan skade forholdet mellem Danmark og USA.

https://twitter.com/JeppeKofod/status/732981536270778369

Jeppe Kofod skrev i forgårs på Twitter, at Søren Espersen "calls Barack Obama first nigger President. Scandal!", efter at DF'eren havde sagt følgende til TV2:

- Nej, jeg vil ikke undskylde. Jeg vil bruge det ord igen og igen ved andre lejligheder. Tag sådan en som Obama – hvad er han? Vi ved godt, hvad det drejer sig om. Man taler jo om den første neger i USA’s præsidentembede, sagde Espersen.

Espersen: En led stodder

En lang række politikere - inklusive justitsministeren og kulturministeren - og Jeppe Kofods tidligere kredsformand på Bornholm har taget afstand fra Kofods tweet, men socialdemokraten har afvist at trække det tilbage.

Det er decideret uforskammet, mener Søren Espersen.

- Jeg er rasende på ham. Det har været en tur, der har været forberedt længe. Vi har arbejdet med det i Nævnet, også i underudvalget, og har gjort meget ud af det.

Er det ikke meget vidtgående at drage den konsekvens?

- Jeg ved, hvordan det foregår i USA. Når man møder mig som formand for Udenrigspolitisk Nævn, som derovre er meget prestigefyldt, så vil man slå mig op og finde, at min gode kollega Jeppe Kofod har hævdet et eller andet, jeg ikke har sagt. Og det kommer til at overskygge det, og det ønsker jeg ikke for Nævnets skyld. Jeg ønsker de andre god tur, siger Søren Espersen:

- Han er en led stodder, at han kan finde på det. Det er menneskeligt at fejle, men det er umenneskeligt at fremture i sin vildfarelse, og det har han gjort. Han bliver ved med at hævde, at det ord oversættes på en anden måde, end det gør. Det er meget skuffende og irriterende. Jeg er rasende, siger Søren Espersen.

Men kan man ikke sige, at du selv har budt op til dans ved at bruge et kontroversielt ord som "neger"?

- Overhovedet ikke. Mit udtryk er, som det er. Det er ikke det, vi taler om. Hvis man ikke kan forstå de to engelske udtryk "negroe" og "nigger", så er det, fordi man er meget, meget dårlig til engelsk. Jeg har ingen skyld i det her, og jeg holder mig væk for ikke at ødelægge turen for de andre, og for ikke at ødelægge forholdet mellem Danmark og USA, siger Søren Espersen.

Han mener ikke, at en eventuel undskyldning fra Jeppe Kofod kan gøre skaden god igen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jeppe Kofod.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk