Søren Espersen om neger-censur: Jeg er fuld af foragt

Politikeren finder det "ganske forfærdeligt", at Statens Museum for Kunst har ændret kunsttitler, hvori ordet 'neger' indgår.

- Det bringer tankerne over på totalitære stater som Sovjetunionen, Taliban og Islamisk Stat, siger Søren Espersen om Statens Museum for Kunsts ændring af kunsttitler med ordet 'neger'. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Dansk Folkepartis Søren Espersen har for nylig bragt sig selv i centrum for at bruge ordet 'neger', og det står han ved. Og ordet bør ifølge politikeren også blive stående på kunstværkerne på Statens Museum for Kunst.

Søren Espersen finder det forkasteligt, at museet ændrer titler, hvor 'neger' indgår.

- Jeg er fuld af foragt for Statens Museum for Kunst. Vi skal ikke læse historien ud fra nutiden. Vi skal læse den ud fra datiden, hvor kunstnere brugte ordet neger. Derfor skal det blive stående, siger han.

- Det er ganske forfærdeligt. Det er i den grad at ændre historien, og at ændre historien er det samme som at fjerne historien, fortsætter Søren Espersen.

Han mener, det er direkte farligt at ændre i historien, og at det er præcist det, som enevældige herskere, diktatorer og andre despoter har forsøgt at gøre og stadig forsøger at gøre.

- Det bringer tankerne over på totalitære stater som Sovjetunionen, Taliban og Islamisk Stat, siger Søren Espersen.

Afrikaner eller neger

Et af argumenterne fra Statens Museum for Kunst for at ændre 'neger' til 'afrikaner' er, at det sidste ord er mere præcist end det første.

Men det argument køber Søren Espersen ikke. Han bruger sin tidligere lærer, som kom fra de dansk vestindiske øer, som et eksempel på, at 'afrikaner' er mere upræcist.

- Han var neger, men har sgu aldrig sat sine ben i Afrika. Han var dansker og ville nok blive stødt over at blive kaldt afrikaner, siger Søren Espersen.

Han håber, at Statens Museum for Kunst "kommer til fornuft" og lader titlerne på museets kunstværker stå, som de er.