Søren Gade bliver ny formand for Folketinget - men ikke alle bakker op om den tidligere forsvarsminister

Enhedslisten og Alternativet afviser at støtte Søren Gade (V).

Søren Gade (V) ser det ikke som et problem, at Enhedslisten og Alternativet ikke bakker ham op som Folketingets formand.

Der var mange nye ansigter, da det nye folketing i dag mødtes i Folketingssalen for første gang efter valget.

Og det var også et nyt ansigt, der satte sig i formandssædet.

Den tidligere Venstre-minister Søren Gade (V) er nemlig blevet valgt som midlertidig formand for Folketinget og forventes at blive endegyldigt valgt som formand onsdag, når Folketinget formelt skal godkende folketingsvalget.

Det sker, efter at Venstre i weekenden meldte ud, at de stillede med Søren Gade som deres bud på ny formand for Folketinget.

Det fik hurtigt opbakning fra både Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen (S), SF, Moderaterne og Nye Borgerlige.

Dermed er der et solidt flertal i Folketinget bag Søren Gade som kommende formand.

Men det er ikke alle Folketingets partier, der kommer til at stemme for, at Søren Gade skal sætte sig i formandssædet.

Hverken Enhedslisten eller Alternativet vil nemlig bakke op om Søren Gade som formand.

- Det er primært på grund af de sager, der tidligere har været omkring Søren Gade. Både lækagesagen og jægerbogssagen. Og der er det klart, at når man skal vælge formand for Folketinget, som er en vigtig post, så er det vigtigt, at man har overholdt sine ministerforpligtelser, siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund (EL).

Søren Gade sagde i sin formandstale onsdag, at 'han vil være hele Folketingets formand'.

Derfor vil Enhedslisten nu følge op på, om han lever op til det løfte.

- Tillid er noget, man optjener, og det budskab, han kommer med her, det må han jo så vise, at han kan leve op til, siger Hvelplund.

Alternativet har ikke noget personligt imod Søren Gade, men partiet så gerne, at posten som Folketingets formand gik til en fra rød blok.

- Jeg har ikke det fjerneste imod Søren Gade. Han virker kvalificeret til posten, siger Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl.

- Men Enhedslisten har holdt hånden over Socialdemokratiets etpartiregering hele vejen. Jeg synes, det havde været en fin gestus at give Enhedslisten den post.

Gades tidligere sager

Enhedslisten begrunder partiets modstand mod Søren Gade med de sager, der endte med Gades afgang som forsvarsminister i 2010.

Jægerbogssagen handlede kort fortalt om en ansat i Forsvarsministeriet, der selv fabrikerede en arabisk oversættelse af dele af en kontroversiel bog for at sandsynliggøre, at bogens passager blev brugt at Danmarks fjender.

I talkshowet "Ugen med Clement" i 2009 afviste Søren Gade, at det var forsvaret selv, der stod bag oversættelsen.

- Hvem får det konsekvenser for, hvis det viser sig, at du tager fejl?, spurgte tv-vært Clement Kjærsgaard.

- Far her. Jeg er jo direktøren for det hele, svarede Gade.

Se videoen herunder:

To ansatte blev dømt i landsretten for ikke at have talt sandt om deres roller i sagen og for ikke at have stået ved oversættelsen af bogen.

Derudover var der den såkaldte lækagesag, hvor Gades daværende rådgiver blev beskyldt for at have lækket oplysninger om, at det danske jægerkorps skulle på mission i Irak. Politiet droppede siden sigtelsen.

Pia Kjærsgaard fik heller ikke fuld opbakning

Det var heller ikke alle partier, der stemte for, at Pia Kjærsgaard (DF) kunne kalde sig formand for Folketinget tilbage i 2015.

Enhedslisten og SF havde på forhånd meldt ud, at de ikke ville stemme for Pia Kjærsgaard, og heller ikke Alternativet eller Radikale ville lægge stemmer til Pia Kjærsgaard som formand.

Alligevel er det ret usædvanligt, at Folketinget ikke enstemmigt peger på Søren Gade som ny formand, lyder det fra DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

Gade ser det ikke som et problem

Selv har Søren Gade ikke meget at sige til, at det ikke er hele Folketinget, der bakker ham op.

- Det er jeg jo den forkerte at spørge om. Det må du spørge dem om. Hvordan de forholder sig i salen, det ved jeg jo ikke.

Han mener heller ikke, at de tidligere sager i hans tid som forsvarsminister vil skygge for hans virke som formand for Folketinget.

- Det mener jeg jo ikke. Jeg gik ikke af på grund af manglende opbakning. Jeg gik af som forsvarsminister. Sager er kørt ved domstolene. Begge er afgjort, og det er begge sager, der gør, at jeg kan sige ja tak til at blive Folketingets formand, siger Søren Gade.

Søren Gade er tirsdag blevet valgt som midlertidig formand. Det forventes, at han bliver valgt som formand onsdag, når Folketinget formelt skal godkende folketingsvalget.