Søren Gade om burkaforbud: Jeg fritstiller ikke Venstre-medlemmer

Venstres står samlet bag et burkaforbud, lyder det fra partiets gruppeformand.

- Jeg har en forventning om – også hos dem, hvor det gør ondt – at de kan støtte det forslag, som regeringen kommer med, siger Venstres gruppeformand Søren Gade. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter at Liberal Alliances folketingsmedlemmer får frit slag til at stemme for eller imod et tildækningsforbud, som omfatter de muslimske beklædningsdragter burka og niqab, så er man altså ikke helt så rummelig hos Venstre.

Ifølge gruppeformand Søren Gade bliver regeringspartiets folketingsmedlemmer nemlig ikke fritstillet, når Folketinget skal stemme om lovforslaget.

- Jeg går ikke ind og fritstiller Venstres gruppemedlemmer, siger Søren Gade.

Uenighed i Venstre

Tilbage i oktober var der ellers intern debat i Venstre om, hvorvidt man skulle støtte et eventuelt burkaforbud.

Det var især partiets integrationsordfører Marcus Knuth, som gik forrest i kampen om at indføre et forbud. Den tidligere minister Eva Kjer Hansen meldt ud, at hun ikke ønsker at stemme for, og det fastholder hun også i dag. Samme holdning kommer fra finansordfører Jacob Jensen.

Trods modstanden fra enkelte folketingsmedlemmer i venstre, forventer Søren Gade, at et samlet Venstre støtter forslaget.

- Jeg har en forventning om – også hos dem, hvor det gør ondt – at de kan støtte det forslag, som regeringen kommer med, siger Søren Gade.

Modsat Venstre valgte man i Liberal Alliance man at lytte til den interne uenighed i partiet.

For tilbage i oktober måtte partileder Anders Samuelsen gå med holdet, der vil indføre et såkaldt maskeringsforbud, der skulle omfatte burka og niqab – selvom det er stik imod partiets liberale politik. Og den var flere LA-medlemmer ikke med på. Derfor bliver Liberal alliances folketingsmedlemmer nu fritstillet, når der skal stemmes om lovforslaget om et tildækningsforbud.

- Der er forskellige hensyn og principper på spil, som mange har stærke holdninger til. På den baggrund har vi besluttet at fritstille vores Folketingsgruppe, siger Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund.

Regeringen dropper fængselsstraf

Ifølge lovforslaget fra Justitsministeriet vil en overskridelse af forbuddet udløse en bødestraf på 1000 kroner. Tidligere har regeringen ellers lagt op til en, at det skulle koste en fængselsstraf på op til tre måneder. Men fængselsstraf er ikke længere en del af forslaget, da især Venstre har været imod fængselsstraffen.

Og derfor stiller folketingsgruppen sig bag forslaget, lyder det fra gruppeformanden.

- Jeg er glad for som gruppeformand, at regeringen har lyttet til Venstre og taget fængselsstraffen ud af sanktionerne for de kvinder, der måtte bære niqab og burka. Det er det, der gør, at jeg tror næsten en enig Venstre folketingsgruppe vil stemme for det her, siger Søren Gade.

I januar konkluderede Justitsministeriet, at det grundlovsstridigt kun at forbyde burka og niqab, da det udfordrer religionsfriheden. Socialdemokratiet har tidligere ønsket at undersøge yderligere, om det ikke er muligt bare at nøjes med at forbyde burka og niqab. Det mener Justitsministeriet fortsat er i strid med Grundloven.

Facebook
Twitter