Søren Gade om udsigten til Folketingets formandspost: 'Det er et godt signal fra statsministeren'

Venstreveteranen mener, udpegelsen er med til at vise, at Mette Frederiksen ønsker at samarbejde bredt.

Venstreprofilen Søren Gade skal - efter alt at dømme - være ny formand for Folketinget.

Det er der i hvert fald et flertal for blandt de 179 medlemmer, hvis de da følger deres partiers ønske.

Men det har ikke været noget, som manden i centrum for det hele har skænket nogen tanker, før hans formand foreslog ham det i sidste uge.

- Det er helt nyt, og det er aldrig en tanke, jeg har turde tænke. Altså, der er én formand for Folketinget, så det er sådan helt uvirkeligt, at man lige pludselig er kandidat til at få den meget flotte post, siger Søren Gade.

Venstreveteranen har som mange andre danskere i dag siddet fanget i kø på Storebeltbroen, selvom medierne gerne ville tale med ham. Især da først Socialdemokratiet og siden en række andre partier også pegede i Søren Gades retning.

Et nærliggende spørgsmål var, om han anser det som en udstrakt hånd fra den kongelige undersøger, Mette Frederiksen, og hendes parti, Socialdemokratiet, i retning mod Venstre. Mette Frederiksen gik netop til valg på at ville danne en bred regering over midten i dansk politik.

- Jeg synes jo, det er et godt signal af statsministeren, at hun - også i handling - siger, at hun ønsker noget bredt, og så er jeg selvfølgelig stolt og beæret over, at mit kandidatur er blevet taget vel imod, siger Søren Gade og afviser, at der skulle være forhandlinger mellem Venstre og Socialdemokratiet.

Bliver han formand – hvilket alt tyder på, men officielt bliver det først besluttet på onsdag, hvor der skal stemmes – så fraskriver han sig blandt andet at kunne blive minister i en regering, hvis Venstre bliver en del af den.

- Det er klart, at man jo så er tillidsrepræsentant for alle medlemmer af det danske folketing, siger Søren Gade.

- Men det er klart, at på de indre linjer og på gruppemøderne er jeg jo stadig venstremand og medlem af Venstre.

Han er samtidig overbevist om, at han skal spille en rolle i partiet på trods af en rolle som formand for Folketinget.

En gestus fra Mette Frederiksen

Der var ellers stor tvivl om, hvordan man skulle vælge en kommende formand, fordi regeringsforhandlingerne stadig er i gang.

Men det løste sig hurtigt, da først Venstre, kort efter Socialdemokratiet og dernæst en række andre partier pegede i Søren Gades retning i eftermiddags.

- Jeg er meget enig med Søren Gade i, at der ligger et meget kraftigt signal fra Socialdemokratiet her over i retning af partiet Venstre. Mette Frederiksen bruger det her som en tillidsskabende foranstaltning mellem hende og Jakob Ellemann-Jensen, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

- Det betyder ikke, at vi sidder her og kan annoncere en kommende S-V-regering eller noget i den retning, men det er klart et signal fra statsministeren.

Da vælgerne skulle stemme om, hvorvidt Danmark skulle beholde eller fjerne forsvarsforbeholdet overfor EU, da førte Mette Frederiksen valgkamp med Søren Gade.

Jens Ringberg understreger derfor også, at hun, til trods for hans prædikat som venstremand - altså får en person på posten, som hun godt kan lide.

Men der er også andre grunde til, at hun peger i Venstres retning.

- Så får hun også vist, at hun ikke er sådan en statsminister, der vil sidde på sit eget – godt nok lidt svagelige – røde flertal og spise alle portionerne selv. Det her er jo et signal om, at hun er klar til at dele ud også af vigtige og prestigefyldte poster bredt i folketinget.

Den prestigefyldte post skal udfyldes, efter socialdemokraten Henrik Dam Kristensen stoppede 1. november.