Søren Pape lader indbrudstyve slippe med skrækken

Selv om Søren Pape har været justitsminister i over to år, har han ikke skærpet straffen for indbrud, sådan som han lovede ved valget.

Det skal altid give ubetinget fængelsstraf at begå indbrud, lød det fra Søren Pape Poulsen inden han blev justitsminister: (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hårdere straffe for indbrud var en af De Konservatives absolutte mærkesager før sidste folketingsvalg. Og partiformand Søren Pape Poulsen (K) gik dengang forrest med helt konkrete løfter om, hvordan straffen for indbrud skulle forhøjes.

Særligt to konkrete krav blev gentaget igen og igen i valgkampen i 2015: Strafferammen for indbrud skulle hæves og give helt op til 12 års fængsel. Samtidig krævede den konservative partileder, at straffen for indbrud altid skulle være ubetinget fængsel – ingen dømte indbrudstyve skulle altså slippe med bøde eller en betinget dom.

- Noget af det mest hellige, et menneske har, det er jo sin private ejendom, og det giver utryghed at opleve, at andre mennesker har været derinde. Derfor siger vi: Det koster fængselsstraf, hvis du begår indbrud. Slut. Færdig, sagde Søren Pape Poulsen til DR to uger før folketingsvalget i 2015, da han på direkte TV argumenterede for, hvorfor straffen for indbrud skulle forhøjes, så indbrudstyve altid fik en ubetinget fængselsstraf.

Men på trods af at Søren Pape Poulsen selv har siddet som justitsminister i mere end to år nu, er de to forslag endnu ikke blevet til virkelighed. Søren Pape Poulsen har som justitsminister nemlig ikke fremlagt dem i Folketinget.

Halvdelen slipper for fængsel

Næsten halvdelen af alle dømte indbrudstyve – 46 procent - slap sidste år for fængselsstraf, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Ud af 1.123 domme for indbrud i 2017 fik gerningsmanden i 520 af sagerne blandt andet en bøde eller en betinget dom. Der var altså alene sidste år omtrent 500 indbrudstyve, der kunne være havnet bag tremmer, hvis Søren Pape Poulsen havde gennemført sit forslag om ubetinget fængselsstraf.

Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, undrer man sig. Partiet vil nemlig hellere end gerne lægge stemmer til at gennemføre de to forslag, siger partiets retsordfører Peter Kofod.

- Det er mærkeligt, og det er ærgerligt, at Søren Pape ikke udnytter den fantastiske mulighed, det er at være justitsminister. Det ser aldrig pænt ud, når politikere løber meget fra det man har sagt tidligere, eller det man har sagt i en valgkamp. Og derfor skal man selvfølgelig også arbejde på at gennemføre det, man har sagt til vælgerne, siger Peter Kofod.

Socialdemokratiet kritiserer Søren Pape Poulsen i endnu hårdere vendinger.

- Vi må jo bare konstatere, at det, justitsministeren har i munden, bliver ikke til noget i virkeligheden. Det var tomme løfter, og der er ikke kommet noget som helst ud af det, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Til anklagerne om løftebrud siger Søren Pape Poulsen:

- Folk må kalde det hvad man vil. Jeg tror, at den sunde fornuft godt kan forstå, at i en situation, hvor der er folk, der skyder i gaderne, der har betydet, at vi har lavet bandepakker, som har været rigtig godt. Og betyder at vi har mere end 400 bandemedlemmer i fængsel, så tror jeg godt, at det fleste kan forstå, at man må prioritere kræfterne.

Men det var jo klare løfter fra dig. Hvorfor har du ikke indfriet dem?

- Det er jo ikke sådan, at jeg bare kan gøre, hvad der passer mig. Det er selvfølgelig også en prioritering internt i regeringen. Og så har jeg bare prioriteret de store tunge ting, der har været, som for eksempel bandekriminalitet. Man kan kun en ting af gangen, og døgnet har kun 24 timer, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer, at 'prioriteringen' også indebærer, at det koster penge at hæve straffen, fordi flere i fængsel betyder øgede udgifter til fængselsvæsenet.

DF klar til at stemme for

Dansk Folkeparti vil endnu ikke beskylde Søren Pape Poulsen for løftebrud. Partiet vil først give ham chancen til at fremsætte sine to egne forslag inden der bliver udskrevet folketingsvalg.

- Hvis vi kommer i en situation, hvor der har siddet en konservativ justitsminister på posten i mange, men som ikke har gennemført de lovede initiativer, så er det jo løftebrud, siger Peter Kofod.

Han gør samtidig justitsministeren opmærksom på, at hvis regeringen nu fremlægger forslagene inden næste valg, så skal Dansk Folkeparti nok stemme for og dermed sikre det politiske flertal bag.

- Det vil vi sagtens kunne støtte. Der er alt for mange familier, der kommer hjem til et hus, hvor deres mest personlige ejendele er blevet rodet igennem, og de har mistet deres ting. Hvis man begår indbrud, så skal man også i fængsel. Derfor er vores opfordring til Søren Pape: Lad os se at få indført de her to gode forslag, han selv er kommet med, siger Peter Kofod.

Socialdemokratiet vil dog ikke umiddelbart støtte de to forslag – og derfor er der ikke umiddelbart flertal uden om regeringen. Men Socialdemokratiet vil gerne drøfte strengere straf til de tyve, der har mange indbrud på samvittigheden.

- Når man har gennemført flere indbrud, så skal straffen være markant hårdere, for så er det jo ikke noget, man bare kom til, men en karrierevej, man har valgt. Om det lige er Papes oprindelige forslag, der er det bedste, er jeg ikke sikker på, men vi diskuterer meget gerne hårdere straffe for gentagelsesindbrud, siger Trine Bramsen.

Mindre initiativer fra Pape

Helt uden initiativer i forhold til strengere straffe for indbrud har Søren Pape Poulsen dog ikke været som justitsminister. I foråret 2017 spillede han ud med mindre omfangsrige forslag. Ved at indføje indbrud i en selvstændig paragraf i straffeloven ville han 'markere', at indbrudstyveri er mere alvorligt end for eksempel cykeltyveri. Og samtidig stillede han forslag om at forhøje straffen for indbrud begået, mens der er nogen hjemme i det pågældende hjem. Dermed ville en tyv, der bryder ind i et hus, hvor der er nogen hjemme, få hævet sin straf fra eksempelvis 60 dages til 80 dages fængsel, lød det fra Søren Pape Poulsen. Men altså ikke nogen generel forhøjelse af straffen for indbrud.

- Vi er kommet et skridt ad vejen på indbrudskriminalitet, og vi skal nok komme videre, siger Søren Pape Poulsen.

Direkte adspurgt siger justitsministeren dog, at han stadig går ind for både en forhøjet straframme for indbrud helt op til 12 år - og altid ubetinget fængsel til dømte indbrudstyve.

- Jeg har ikke ændret holdning på noget af det her overhovedet, siger Søren Pape Poulsen.

Så hvis du får en periode mere som justitsminister, vil du så arbejde for at gennemføre de her to forslag om en forhøjet straframme for indbrud helt op til 12 år - og altid ubetinget fængsel til dømte indbrudstyve?

- Det vil jeg arbejde videre for. Det kræver selvfølgelig at en kommende regering jo også er enig i, at det er den vej, vi skal. Så de her forslag er ikke lagt i graven, siger Søren Pape Poulsen.

Sidste år blev der begået 30.000 indbrud i Danmark - og selv om tallet har været faldende de senere år, er der stadig tre gange så mange indbrud pr. indbygger i Danmark sammenlignet med vores nabolande.