Søren Pape Poulsen gør det klart: Jeg går til valg som statsministerkandidat

Det er nu officielt. Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil være statsminister.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i færd med at holde pressemøde. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det står nu klart, at Jakob Ellemann-Jensen ikke er blå bloks eneste statsministerkandidat til det kommende folketingsvalg.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har nemlig mandag formiddag efter lang tids tøven meldt ud, at han vil være statsminister.

- Vi skal passe på Danmark, på vores værdier og identitet. Det går jeg til valg på, og det gør jeg som statsministerkandidat, siger Søren Pape Poulsen.

Meldingen, som var ventet, efter den konservative formand mandag morgen indkaldte til pressemøde på Facebook, kom prompte på pressemødet.

Herefter gik han i gang med at forklare, hvad han og Konservative vil med Danmark, hvis han efter valget får mandat til at overtage statsministerposten fra Mette Frederiksen (S).

- Jeg ved, at det tager lang tid at bygge gode ting op, og det kan tage meget kort tid at rive det hele ned igen. Derfor skal vi forbedre vores land uden, at vi kaster Danmark ud i store eksperimenter. Men derfor kan vi godt have store ambitioner, siger han.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, holder pressemøde mandag den 15. august 2022 (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Så selv om Søren Pape Poulsen ikke vil eksperimentere med Danmarks ve og vel, så var han klar i mælet på flere punkter. Han lagde op til, at den offentlige sektor er i krise, og at politikerne ikke har formået at gøre det bedre.

- Vi er ikke lykkedes som samfund, når alle vores ældre ikke bliver behandlet ordentligt.

Også sundhedsvæsnet skal have et løft, hvis det står til Søren Pape Poulsen.

- Alle jer, der arbejder i sundhedsvæsnet, skal have troen på fremtiden tilbage. Det er en bunden opgave. For mig er det helt grundlæggende, at vi har et samfund, der tager sig af dem, som ikke kan selv, siger han.

Søren Pape Poulsen forklarede, at han vil have private til at bidrage til løsninger i det offentlige. Og der blev også plads til en konservativ klassiker - nemlig skatten.

- Danske familier skal have råd til mere. Derfor skal vi lette skatterne. Det er en kerneværdi, at man forsørger sig selv, hvis man kan.

Meldingen fra Søren Pape Poulsen kommer, mens samtlige partier er ved at gøre sig klar til det kommende folketingsvalg. Det skal senest finde sted 4. juni næste år, men Radikale Venstre har truet med at vælte regeringen, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen udskriver valg inden Folketingets åbning 4. oktober.

Håber på blåt samarbejde - afviser regering over midten

Med dagens udmelding fra Søren Pape Poulsen har blå blok nu to statsministerkandidater - for Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre vil naturligvis også hive statsministerposten fra Socialdemokratiet.

Søren Pape Poulsen håber, at det bliver ham.

- Får vi et borgerligt Danmark, så vil jeg prøve at overbevise et flertal af de borgerlige mandater om, at jeg skal være statsminister, og Jakob vil gøre det samme, og så må vi se, hvor det ender.

Til gengæld er hans kandidatur også en håndsrækning til brede aftaler over midten i dansk politik.

- Vi kommer til at gøre rigtig meget godt sammen, men vi kommer ikke til at gøre det alt sammen alene. For brede aftaler henover midten har en stor værdi for Danmark.

Til gengæld afviser han en regering over midten, selv om han og Konservative skal have støtte fra flere partier, hvis hans mål om at blive statsminister skal gå i opfyldelse.

- Man glemmer det vigtigste, og det er den politik der skal føres. Jeg har svært ved at se, at jeg skulle sidde i regering med Mette Frederiksen, siger Søren Pape Poulsen.

I den seneste meningsmåling foretaget af Epinion for DR står Konservative til en pæn fremgang i forhold til folketingsvalget i 2019. I målingen står Konservative til at få 11,5 procent af stemmerne mod 6,6 procent af stemmerne grundlovsdag 2019.

Blå bloks anden statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, står i målingen til at få 14,2 procent af stemmerne.

Søren Pape Poulsen: Jeg vil være den bedste til det

Fra sin plads bag mikrofonen tog Søren Pape Poulsen mod flere spørgsmål fra de fremmødte journalister, der især borede i, hvorfor han udfordrer Jakob Ellemann-Jensen som statsministerkandidat for blå blok.

Det gør han, fordi han mener, at han er den bedst egnede til at være Danmark statsminister, svarede han.

- Når jeg stiller op som statsministerkandidat, så er det fordi jeg mener, at jeg vil være den bedste til det, og jeg mener, at jeg har den bedste erfaring, lød det.

Den konservative partiformand pegede eksempelvis på sin erhvervserfaring og sin fremtrædende rolle i regeringen fra 2016 til 2019 som årsag til, at han er rustet til opgaven.

- Jeg har 18 års erhvervserfaring udenfor Christiansborg, jeg har derudover skulle få velfærden og det brede samarbejde til at fungere som borgmester i en af landets største kommuner. Jeg har ministererfaring. Jeg har siddet i en tidligere regerings ledelse, siger Søren Pape Poulsen.

Og så slog han fast, at det ikke er en naturlov, at en statsministerkandidat i blå blok skal komme fra Venstre.

- Intet parti har eneret til at stille en statsminister, derfor melder jeg mig. Hvis alle andre i den borgerlige familie synes, at det er en dårlig ide, så bliver det en kort fornøjelse.