Søren Pape udvider Tibet-kommission: Alle statsbesøg fra Kina skal undersøges

Justitsministeren udvider nu undersøgelsen til at gælde tilbage fra 1995.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udvider nu undersøgelsen af kinesiske statsbesøg. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

En såkaldt taktisk befaling fra Københavns Politi tilbage i 2011 får nu justitsminister Søren Pape Poulsen til at udvide den såkaldte Tibetkommission til at omfatte samtlige kinesiske statsbesøg i Danmark siden 1995.

Det har justitsministeren netop oplyst til DR Nyheder på Folkemødet på Bornholm.

- Den taktiske befaling rejser spørgsmål ved politiets håndtering af mulige demonstrationer under det pågældende besøg. Endvidere er Justitsministeriet i forbindelse med pressehenvendelser blevet bekendt med oplysninger om, at der er rejst spørgsmål om politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med officielle kinesiske besøg i 1995 og 2002, lyder det fra Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge justitsministeren Søren Pape Poulsen (K) drejer det sig om en taktisk befaling fra 2011, hvor politiet i forbindelse med et statsbesøg fra den kinesiske udenrigsminister holdt information om besøget tilbage, så demonstranter ikke kunne nå at forberede en demonstration.

- Jeg har jo set, at man har vurderet i 2011, at den kinesiske udenrigsminister ikke var i fare, men hvis man meldte det for tidligt ud, så gav man demonstranter tid til at gøre sig klar til at demonstrere. Politiet skal beskytte borgenes frihedsrettigheder - ikke knægte dem, siger han til DR Nyheder og tilføjer:

- Grænsen er nået for, hvad min fantasi kan holde til.

Fundne mails genåbnede kommisssion

Den seneste uge har Tibet-kommisionen igen taget dagsordenen i dansk politik, efter justitsministeren valgte at gennedsætte den. Det skete efter, at Rigspolitiet fandt en række mails, der ellers ikke var med i den første kommissionsundersøgelse.

Som DR tidligere har beskrevet, fik kommissionens medlemmer ikke adgang til en lang række mails fra ministerier og politiet. Nu vil den gennedsatte kommission få flere oplysninger at arbejde med - ligesom undersøgelsen bliver langt mere omfattende.

- Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere. Derfor har jeg besluttet, at der skal gennemføres en kommissionsundersøgelse af forholdene omkring samtlige kinesiske besøg tilbage til i hvert fald 1995. Vi kan ikke stoppe arbejdet, før vi har fået belyst hvert et hjørne, så tilliden til vores politi kan genskabes, siger Søren Pape Poulsen.

Pape: Tyder på en forkert kultur

De nye oplysninger får Søren Pape Poulsen til at sige, at noget tyder på en forkert kultur i politiet. En kultur som han nu vil gøre op med.

- Hvis vi begynder at tale om, at demonstranter er sådan nogen, vi skal lukke ned for, så er vi ude på et galt spor.

Samtidig vil han nu ansætte en koncern-it-direktør, der skal referere direkte til Justitsministeriets departementschef i stedet for til rigspolitichefen. Han får til opgave at sørge for, at alle servere bliver endevendt for at finde eventuelle yderligere mails.

- Jeg kan ikke leve med, der er sådan et rod, som der ser ud til at være, siger han.

Du kan læse hele DR Nyheders tema om Tibet-sagen her, hvor vi løbende tilføjer flere artikler.