Søren Pind afviser at pille ved offentlighedsloven før Ombudsmanden har talt

Offentlighedsloven virker, som den skal, siger justitsministeren, der ikke vil ændre i omstridt lov før til næste år.

Justitsminister Søren Pind (V) vil ikke åbne forhandlingerne om offentlighedsloven før Folketingets Ombudsmand har lavet en redegørelse. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det kan ikke komme på tale at ændre på offentlighedsloven, før Folketingets Ombudsmand har lavet en redegørelse om brugen af loven.

Sådan lyder reaktionen fra justitsminister Søren Pind i en skriftlig kommentar til, at SF og de Radikale truer med at bryde forliget om loven, hvis ikke den såkaldte ministerbetjeningsregel bliver lavet om.

- Offentlighedsloven er baseret på en politisk aftale, hvor et flertal af Folketingets partier lagde sig fast på den balance, der skal være i loven mellem offentlighed på den ene side og på den anden side muligheden for en intern politisk beslutningsproces, skriver Søren Pind til DR Nyheder.

Forligpartierne aftalte i forbindelse med lovens ikrafttræden, at Ombudsmanden skal evaluere på dele af offentlighedsloven, når den har været i kraft i tre år.

Ministerbetjeningsregel skal kigges efter i sømmene

Skæringsdatoen er 1. januar 2017, hvor ombudsmanden begynder at se på brugen af paragraf 24 – kaldet ministerbetjeningsreglen – samt paragraf 27 – kaldet folketingspolitikerreglen. Fælles for dem er, at de kan bruges til at mørklægge offentlighedens indsigt i dokumenter udvekslet mellem myndigheder, ministerier og for sidstnævntes tilfælde, folketingsmedlemmer.

- Når vi har fået den (redegørelsen, red.), kan vi vurdere, om der er behov for ændringer i reglerne, skriver Søren Pind.

Justitsministeren understregede så sent som i lørdags, at han ikke mener, der er nogle problemer med offentlighedsloven, da han svarede en bruger på Twitter, der kaldte loven for en ”gummulov”.

- Det får vi se når ombudsmanden evaluerer den. Foreløbigt synes jeg den virker som den skal.

Partierne bag forliget - de Radikale, SF, Konservative, Venstre og Socialdemokraterne - mødes i morgen til en drøftelse af loven klokken 8.30.