Søren Pind angriber højrefløjens islam-syn

Dele af højrefløjen debatterer islam på en måde, som i yderste konsekvens kan føre til terrorisme, mener Pind.

Efterretningstjenesterne bakker Søren Pind op i, at ekstremt sprog kan medføre ekstreme handlinger på højrefløjen, siger Søren Pind. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Når politikere og debattører på højrefløjen advokerer for, at Danmark og Vesten befinder sig i krig med islam som generelt fænomen, så er de med til at øge risikoen for terrorangreb fra forstyrrede mennesker på begge sider af islamdebatten.

Sådan lyder advarslen i Politiken fra justitsminister Søren Pind (V).

Pind er sommeren igennem blevet kritiseret for at være for blødsøden i debatten om islamisme af en række fremtrædende debattører.

Søren Pind mener, at debatten er blevet ekstrem. Så ekstrem, at "det for os i Venstre er tid til at trække en grænse".

Ekstrem debat fremelsker ekstremister

Justitsministeren mener også, at de yderliggående forslag kan få frygtelige følgevirkninger.

- Nogle af de ting, som den yderste højrefløj vil have os til at gøre, fremelsker nogle af de her typer. Og det er problematisk, siger Søren Pind til Politiken.

Han nævner folk som den norske massemorder Anders Breivik og den 18-årige iransk-tyske gerningsmand bag sommerens masseskyderi i München.

Begge hentede inspiration på den yderste højrefløj.

Søren Pind siger, at hans analyse deles af myndighederne.

- Her taler jeg også som øverste chef for efterretningstjenesten, siger Pind til Politiken.

DF: Vi siger tingene på en ordentlig måde

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, opfordrer Pind til at skelne skarpt mellem, hvad debattører hos etablerede medier skriver, og hvad der bliver skrevet på sociale medier.

- Hvis vi går ind på Søren Pinds tankegang, skal vi tie om det, som ligger os utroligt på hjerte. Og som vi efter min opfattelse siger på en ordentlig måde. At det medfører vanvidsting på Facebook, kan aldrig blive vores problem.

- Jeg synes, at det er som om, at Søren Pind ikke længere forstår Danmarks og hele Europas problem, siger Søren Espersen til Politiken.

/ritzau/