Søren Pind: Folketinget har fået alt for meget magt

Folketinget har misforstået sin rolle ud i det absurde og er begyndt at lege regering, mener uddannelses- og forskningsministeren.

Folketinget er begyndt at regere, som var det regering, og det sætter systemet under pres, mener uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Folketinget misforstår sin rolle og er begyndt at blande sig alt for meget i regeringens arbejde og rolle som folkestyrets udøvende magt.

Og hvis ikke Folketinget besinder sig, vil systemet bryde sammen, mener minister for uddannelse og forskning Søren Pind (V).

- Det kan ikke fortsætte på denne måde, og der vil komme en forandring. En positiv eller en negativ. Lad den blive positiv, siger Søren Pind til P1's politiske magasin, Slotsholmen, og uddyber:

- Der er en uro i det parlamentariske mønster. Ikke bare i Frankrig, men også i Danmark. Folketinget er trængt ind på den udøvende magt.

Henvisningen til Frankrig kommer fra Søren Pind, fordi han har bidt mærke i en kommentar fra den nye franske præsident, Emmanuel Macron.

Han fik det til at gippe i franskmændene, da han sagde, at Frankrig savner kongen, der som bekendt fik hugget hovedet af under revolutionen. Men ifølge Macron er det blevet et problem i Frankrig, at regering og præsident har for få muskler til at udøve magten.

Pind: Folketinget skal dæmpe sig

Samme analyse har Søren Pind af situationen i Danmark. Det er en demokratisk grundpille, at magten er delt i tre instanser, som er uafhængige af hinanden. Den dømmende magt er domstolene, den lovgivende er Folketinget, og den udøvende magt er regeringen.

Og på samme måde som Folketinget ikke må blande sig i domstolenes uafhængige arbejde, så må tinget også holde sig fra regeringens enemærker. Den skal med Pinds ord have lov og ro til at regere. Og den nuværende udvikling er så stort et problem, at et opgør lurer lige rundt om hjørnet, lyder det fra Pind.

- Politiskolen er et godt eksempel. Folketinget blandede sig i placeringen uden den tilstrækkelige viden, og det betød, at der pludselig opstod forvirring om, hvorvidt skolen nu også var egnet, og om der kunne lande en helikopter. Der var en masse uro. Og fordi vi råber ad hinanden, så mister vi tillid, siger Søren Pind, der godt forstår, hvis vælgerne oven på sagen om politiskolen tog sig til hovedet og tænkte: Hvad i alverden foregår der på Slotsholmen?

Pind bemærker også, at Folketinget bombarderer regeringen og centraladministrationen med flere spørgsmål end nogensinde. Nu er det – ifølge Pind – ikke længere bare folketingsmedlemmer, der stiller spørgsmål, men også ansatte. Det betyder blandt andet, at hastigheden i dansk politik er skruet op i så højt et tempo, at centraladministrationen knap kan følge med længere. Det er så voldsomt, at det er tæt på ikke længere at hænge sammen.

Og skal den følge med, så må centraladministrationen også ansætte flere, som det er sket i Folketinget.

- Men den vej synes jeg ikke, vi skal gå, siger Pind, som hellere vil appellere til, at Folketinget dæmper sig.

Er det ikke bare fordi, du nu sidder som minister og gerne vil have ro til at regere?

- Nej, det har jeg været optaget af tidligere, men udviklingen er skredet på det sidste, og nu er det endt i det absurde.

Men det er vel meget naturligt, at Folketinget bruger sin kontrolfunktion overfor regeringen? Støjberg- sagen er vel et meget godt eksempel?

- Jeg er enig i, at Folketinget har en kontrolfunktion. Det respekterer jeg, men vi har glemt rollefordelingen mellem den udøvende og lovgivende magt, siger Pind til Slotsholmen.

FacebookTwitter