Søren Pind om afsked med dansk politik: Den sidste energi var der ikke

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) trækker sig fra sin ministerpost og dansk politik med øjeblikkelig virkning.

Kort før klokken 18.00 i dag fortalte uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til Berlingske, at han trækker sig fra dansk politik.

Han forlader dermed sin ministerpost, og onsdag skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forbi Amalienborg for at meddele dronningen, at der skal ske en regeringsrokade. Udover Søren Pind har også miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) valgt at stoppe som minister.

Nedenfor bringer DR Nyheder et interview med den 48-årige toppolitiker Søren Pind, der udover posten som uddannelses- og forskningsminister også kan skrive justitsminister, integrationsminister og minister for udviklingsbistand på sit CV.

'Nu skal jeg lege med mine børn og skrive bøger'

Du har meddelt, at du forlader dansk politik. Hvorfor?

- Jeg har altid været hundrede procent dedikeret og ofret blod, sved og tårer for politik, lige siden jeg var 15 år. Når jeg stod op om morgenen, så tænkte jeg, "hvad kan jeg lave i dansk politik". Men jeg har kunnet mærke i noget tid - det begyndte, da jeg var justitsminister (fra 2015 til 2016 red.) - at den sidste energi var der ikke.

- Hvis jeg tænker tilbage, så havde jeg aldrig forestillet mig, at politik skulle være en livsbeskæftigelse. Og man skal være der hundrede procent. Jeg har set for mange, der er blevet alt for længe, og det vil jeg ikke.

På et tidspunkt blev du nævnt som en mulig ny formand for Venstre. Er det noget, du har haft med i dine overvejelser i forhold til, at det måske ikke kommer til at ske, og du derfor ikke vil mere?

- Jeg overvejede det i 2011, og hvis statsministeren var gået af på det tidspunkt, havde jeg nok stillet op, men siden dengang har jeg ikke skænket det en tanke. Det er alt sammen noget med timing - hvornår, hvad og hvem.

Jeg har prøvet at skabe så stor en indflydelse, jeg overhovedet kunne, i forhold til en liberal og intellektuel dagsorden, for hvad moderne Venstre politik er. Og det, synes jeg egentlig, er gået godt, hvis jeg selv må have lov til at sige det. Men jeg kan også mærke, at nu skal jeg noget andet.

For at blive ved formandskabet. Hvorfor ikke overveje at stille op? Alt tyder på, at hvis Lars Løkke Rasmussen ikke vinder næste valg, kunne der bliver et formandskifte i Venstre.

- Det meste af det, jeg har fået i politik, har jeg taget selv. Jeg væltede en siddende borgmester i en meget ung alder. Jeg vandt også over et siddende folketingsmedlem, da jeg blev valgt til folketinget. Og alle de ting de koster bare, og apropos energi - hvis man skal kaste sig ud i den slags, skal man virkelig have meget energi. Og jeg mener, at der er ordnede forhold i Venstre. Jeg efterlader Venstre, hvor der er ro og styr på det. Så det ligger slet ikke i nærheden af mine tanker.

- Jeg skal noget andet. Jeg har ikke den energi, det kræver at fortsætte i det projekt, jeg er i nu. Jeg skal ud og lege med mine børn og skrive nogle bøger og tænke lidt mere, end jeg har haft tid til. Og gå en enkelt tur eller to i Det Kongelige Teater.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) præsenterede så sent som den 24. april regeringens Teknologipagt på et pressemøde i Experimentarium i Hellerup sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og undervisningsminister Merete Riisager (LA). (© Scanpix)

I spil til stilling som direktør i Det Kongelige Teater

Du har bekræftet i dag, at du gik efter stillingen som direktør for Det Kongelige Teater. Hvorfor gjorde du det?

- Jeg har jo haft dannelse og kultur på min dagsorden igennem hele mit politiske virke. Og jeg synes, at Det Kongelige Teater fortjener en større placering i den offentlige debat. Det ville have været en dejlig udfordring at være med til at skabe en ramme omkring. Men det blev Kasper Holten, og det er jo ikke nogen skam. Han er en meget dygtig mand, som jeg er fuld af beundring over. Det var os to til sidst, og der valgte man så ham.

Men er der andre poster i den kategori, du har øje på?

- Lige nu og det næste lange stykke tid skal jeg gå og mærke efter. Jeg er så priviligeret, at det har jeg tid og mulighed for. Jeg skal finde ud af, hvad jeg skal nu. Jeg har jo selv været med til at sprede budskabet om, at unge mennesker kommer til at skulle opfinde sig selv seks eller syv gange i løbet af deres liv. Det skal jeg i hvert fald én gang nu.

Endegyldigt farvel?

Er det endegyldigt slut med politik for Søren Pind?

- Jeg kan ikke forestille mig andet. Jeg har brugt mit liv i toppolitik, og jeg har gjort det hele vejen fra den yderste grad af ungdomspolitik og frem. Men det er klart, at jeg har det jo sådan, at jeg kan godt lide at tjene. For mig er der ikke noget mere ærefuldt. Og hvis lysten en dag skulle komme tilbage, ved man jo aldrig. Men det har jeg svært ved at se.

Du har været en mand, der har delt vandene blandt andet med din fastholdelse af den liberale linje. Er det noget af det, der gør, at du i dag siger, at nu orker du ikke mere, fordi du ikke har fået et mere klart liberalt projekt.

- Jeg synes jo, at vi har en mere liberal statsminister, end vi har haft i mange år. Hele opgøret i forhold til hvordan man driver den offentlige sektor, skattesænkninger og den slags. Det har der været masser af. På den måde er det paradoksalt nok, at den politiske linje er ved at lykkes.

- Men det kan da godt være, at når der ikke er mere at slås om, så skal jeg noget andet. Men jeg synes, at jeg har brugt hver en fiber i min krop på at kæmpe på det, jeg tror på, og nu kan jeg mærke, at det ikke rigtig slår til.

På Twitter har Søren Pind lagt et billede op af sig selv i den helt gamle ministeruniform, som ministre bar indtil 1909, og som han flere gange har sagt burde blive indført igen.

https://twitter.com/sorenpind/status/991358619382898688?ref_src=twsrc%5Etfw