Søren Pind om fund af mobiltelefoner: Jeg er dybt ærgerlig over det her

Sigtedes adgang til mobiltelefoner har formentlig ikke påvirket efterforskning af terrorsag, siger justitsminister Søren Pind (V).

- Jeg mener, at jeg har dygtige nok folk ansat, men vi er nødt til at fokusere endnu mere, siger justitsminister Søren Pind (V), efter at det er kommet frem, at fire sigtede i terrorsag har haft adgang mobiler i fængslet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Fire ud af de fem sigtede i forbindelse med terrorangrebet på Krudttønden og synagogen i København har angiveligt haft adgang til nettet fra fængslet via mobiltelefoner.

Og det ærgrer i den grad justitsminister Søren Pind (V):

- Ingen skal være i tvivl om, at jeg er dybt ærgerlig over det her. Og jeg vil jo gøre, hvad jeg nu umiddelbart kan for, at det ikke gentager sig. Man kan bruge mange stærke udtryk, men jeg har nu tænkt mig, at vi får en undersøgelse, og så vil konsekvenser blive draget, siger han.

Politiets sigtelse drejer sig om, at de fem personer på forskellig måde skal have medvirket til de drab og drabsforsøg, som Omar El-Hussein begik i februar sidste år. Alle fem nægter sig skyldige.

Anklagemyndigheden har betegnet skyderierne som terror, men sigtelsen drejer sig om medvirken til drab og drabsforsøg.

Har de fem personer talt sammen i mobiltelefoner, mens de sad i fængslet?

Initiativer mod mobiler i fængsler

Justitsministeren igangsætter et forsøg med krops-scannere af den type, der kendes fra lufthavne, i flere af kriminalforsorgens lukkede institutioner.

Anvendelsen af krops-scannere kræver en ændring af lovgivningen, som ministeren vil søge Folketingets opbakning til i løbet af de kommende måneder.

Kriminalforsorgen udarbejder nye retningslinjer for risiko- og analysebaserede visitationer – herunder ved anvendelse af de håndholdte mobildetektorer, der nu findes i alle i fængsler og arresthuse.

Kriminalforsorgen skal anvende hundekorpset mere målrettet i indsatsen mod mobiltelefoner. De skal bruge fem måneder på at trænes.

Det undersøges, om der er muligheder for tekniske hindringer for brug af mobiltelefoner i fængsler og arresthuse. Kriminalforsorgen er aktuelt ved at indhente erfaringer på området.

- Det, jeg kan sige om det, er meget begrænset. Det er en igangværende sag. Der er ikke noget, der umiddelbart tyder på, at den her sag har påvirket efterforskningen, men jeg kan ikke komme det nærmere, siger Søren Pind.

Hvis man bare er en smule klog, bruger man krypterede apps, så man kan tale med nogen, uden at nogen finder ud af det nogensinde. Kan du afvise, at det er sket?

- Jeg vil på nuværende tidspunkt afvente den helt grundige undersøgelse, som myndighederne er ved at foretage. Så vil jeg også være bedre i stand til at besvare de spørgsmål. Det, der har været vigtigt for mig, har været at få nogle grundtræk på det forløb, der har været og tage en umiddelbar aktion på dem. Og så, hvad jeg har gjort til min vane, at få nogle grundige fakta på plads for så at agere.

Vi kontakter jer første gang 21. eller 22. december og gør opmærksom på det her, og får beskeden om, at man vender tilbage. 4. januar er en af de sigtede på spil igen. Hvorfor har man ikke isoleret ham, da man bliver gjort opmærksom på det her første gang?

- Der bliver foretaget en række tiltag i forlængelse af DR's henvendelse, og der sker det, at man først relativt sent finder en mobiltelefon. Så selvom man har forsøgt sig med det, så er det sket. Det er først lykkedes et stykke længere henne i forløbet at finde den pågældende telefon

Har du dygtige nok folk ansat?

- Jeg mener, at jeg har dygtige nok folk ansat, men vi er nødt til at fokusere endnu mere. Der er ingen tvivl om, at Kriminalforsorgen er inde i en vanskelig omstilling, som blev iværksat for godt og vel et år siden, da angrebet fandt sted, og der er sket mange gode ting, men vi er også nødt til at lade dem bundfælde sig, således at en struktur, som nu er under kraftig opbygning, også resulterer i det, vi gerne vil have. Og det har det ikke gjort i det her tilfælde.

Er du enig i, at man aldrig kommer det her til bunds, fordi en stor del kan være krypteret?

- Det vil jeg meget gerne svare på, når vi har den færdige undersøgelse, som skal ligge hos mig 1. marts, siger Søren Pind, der oplyser, at der smugles mellem 1.500 og 2.000 mobiltelefoner ind i danske fængsler årligt.

Sådan afslørede DR Nyheder, at én af de sigtede havde adgang til en mobiltelefon og netadgang:

  • DR Nyheder har brugt forskellige søgeredskaber til at kortlægge aktiviteten på den sigtedes profiler på internettet.
  • Den sigtede blev anholdt i ugerne efter terrorangrebet i februar 2015. Herefter er der ingen offentlig aktivitet på Facebook-profilen indtil den 14. september.
  • Kommentarerne giver dog ikke udtryk for, at det ikke er den sigtede selv, der skriver - ligesom kommentarerne til vennerne er personlige.
  • - "Vi ses snart, min bror" skriver han eksempelvis til en af vennerne.
  • Den 19-årige har også for nyligt kommenteret på et billede lagt op af en barndomsven, som bor i Mellemøsten. En ven, den sigtede for nyligt blev venner med på Facebook.
  • Facebook-opdateringerne sker desuden meget systematisk i nattetimerne mellem kl. 01 og 04.
  • De seneste måneder har den 19-årige flere gange kommenteret på Facebook, lagt nyt profilbillede op og været aktiv på det sociale medie Instagram. Det viser en gennemgang af hans profiler, som DR Nyheder har foretaget via forskellige søgeredskaber.