Søvndal beklager fejl ved Kina-pressemøde

Udenrigsministeriet ændrer nu proceduren omkring presseakkrediteringer ved statsbesøg. Det var uhensigtsmæssigt, at tv-station ikke kunne dække besøg fra Kinas præsident, siger Søvndal.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger nu, at det uhensigtsmæssigt, at tv-stationen NTDTV ikke fik lov at dække statsbesøget fra Kina i juni. (Foto: Søren Bidstrup © Scanpix)

Er tv-stationen NTD Television kinesisk, amerikansk eller noget helt tredje?

Det var tilsyneladende den tvivl, der betød, at NTD Television blev nægtet adgang til at dække det kinesiske statsbesøg i Danmark i midten af juni.

Men selv om der ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) var tale om en fejl, så er det ikke godt nok.

Det skriver ministeren i et svar til Folketinget.

- Jeg finder det ikke hensigtsmæssigt, at NTDTV blev henvist til at anmode om poolplads via Kinas ambassade, og jeg har derfor anmodet om, at proceduren for fordeling af poolpladser ændrer sig således, at en sådan situation kan undgås i fremtiden, skriver Villy Søvndal.

Ambassade gav afslag

NTD Television er kendt for at være kritisk over for den kinesiske regering, og tv-stationen er endda forbudt på det kinesiske fastland.

Op til det kinesiske statsbesøg havde NTD Television gentagne gange rettet henvendelse til Udenrigsministeriets internationale pressecenter, IPC, for at få pressedagang til den kinesiske præsident Hu Jintaos officielle møder i Danmark.

Her blev NTD Television henvist til at søge hos Kinas ambassade med den begrundelse, at tv-stationen blev anset for at være kinesisk. Men NTD Television fik aldrig udleveret presseadgangskort.

Ved statsbesøg bliver pressepladserne normalt ligeligt fordelt mellem journalister fra værstlandet og besøgslandet, og i dette tilfælde var det den kinesiske ambassade, der besluttede, hvilke kinesiske medier der fik plads.

EL: Hvad nu?

Hos Enhedslisten undrer det retsordfører Pernille Skipper, at man overlader det til repræsentanter fra det kinesiske styre at tildele pressepladser.

- Jeg tager det positivt, at udenrigsministeren nu indrømmer, at der er sket en fejl. Og jeg tager det positivt, at de vil ændre procedure. Men vi er nødt til at følge op på, hvordan det rent praktisk skal foregå i fremtiden, siger Pernille Skipper.

Derfor har Pernille Skipper nu bedt udenrigsminister Villy Søvndal svare på, hvad Udenrigsministeriet konkret vil gøre.

- Det er ikke nok, at ministeriet bare skriver NTD Television på en seddel og så siger, at det vil de huske fremover. Vi skal have at vide, hvad der nu skal ske, siger Pernille Skipper.