Søvndal: FNs Sikkerhedsråd skal håndtere Syrien

Påstande om giftgasangreb skal undersøges, før Søvndal vil svare på, om Danmark skal gribe ind uden FN-mandat.

Udenrigsminister Villy Søvndal siger, at det er afgørende, at det er FNs Sikkerhedsråd, der håndterer konflikten i Syrien. (Foto: Torkil Adsersen © Scanpix Denmark)

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger, at det er afgørende, at det er FNs Sikkerhedsråd, der håndterer konflikten i Syrien.

Den udmelding kommer efter påstande om, at det syriske regime har brugt giftig gas mod lokalbefolkningen onsdag i denne uge. Er det sket, er det et brud på folkeretten, siger ministeren.

- Det er afgørende, at det er FNs Sikkerhedsråd, der håndterer konflikten, fordi den er så kompleks og for at sikre, at vi kommer til at hjælpe syrerne, siger Villy Søvndal.

Afviser hypotetiske spørgsmål

Danmarks udenrigsminister vil have undersøgt påstandene om giftgasangreb, og han afviser at svare på hypotetiske spørgsmål om, hvorvidt Danmark skal gribe ind i Syrien uden FN-mandat.

Det er den syriske opposition, der beskylder regimet for at have dræbt flere end 1000 civile ved et giftgasangreb i udkanten af hovedstaden natten til onsdag. Præsident Bashar al-Assads styre beskylder til gengæld oprørere for at stå bag angrebet.

FNs inspektører fik søndag tilladelse til at besøge forstæder til hovedstaden, Damaskus, hvor de påståede kemiske angreb skal have fundet sted.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, John Dyrby Paulsen, har tidligere sagt, at det internationale samfund skal gribe ind med mere end bare ord, hvis der findes beviser for, at det syriske regime står bag giftgasangreb mod civilbefolkningen.

Advarer mod enegang

Ambitionen er at nå frem til en beslutning i FNs Sikkerhedsråd. Men hvis Rusland fastholder sin modstand mod en intervention, så kan andre løsninger komme på tale, mener Dyrby.

Hos regeringspartnerne De Radikale advarer udenrigsordfører Rasmus Helveg Petersen kraftigt mod en militæraktion, hvis Sikkerhedsrådet er splittet, og Rusland kæmper imod.

Også Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, advarer mod, at Danmark går uden om FN.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter