Selvom det i årevis har været en mærkesag for udenrigsminister Villy Søvndal (SF) at få lukket fængslet på Guantánamobasen, har regeringen afvist en anmodning fra USA om at tilbyde ophold til nogle af de uskyldige fanger, der venter på et sted at rejse hen.
Politiken erfarer, at USA i januar 2012 - kort efter den nye regerings tiltræden - gentog sin opfordring til Danmark om at hjælpe med at aftage en eller flere af de fanger, der er godkendt til løsladelse fra fængslet i Guantánamo. Men svaret fra Danmark var et nej.
- Jeg synes ikke, det er en dansk opgave, og det er der meget bred enighed om i Folketinget, siger Villy Søvndal til Politiken.
En kovending
Det er en kovending i forhold til 2009, da han sammen med Socialdemokraterne erklærede sig parat til at tage imod en eller flere fanger.
- Jeg synes, at vi skal hjælpe Obama med at løse et problem, som han har arvet fra sin forgænger. Alle må bidrage til at få ryddet op i dette triste kapitel i historien, sagde Søvndal i januar 2009 til Politiken.
I dag siger Villy Søvndal til Politiken, at problemet "i sit udgangspunkt er amerikansk, og derfor er det oplagt, at de selv løser det".
Vil ikke blandes ind i det
Er det ikke lidt mærkeligt, når du har lagt så megen vægt på at få lukket fængslet?
- Nej, vi har en lang dansk tradition for, at det vil vi ikke blandes ind i, siger Søvndal til Politiken.
Forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) er tilfreds med regeringens linje, men siger til Politiken:
Per Stig: Typisk Søvndal
- Det er jo karakteristisk for Villy. Han kan jo aldrig huske fra næse til mund. Jeg kan ikke være utilfreds med, at han ikke ændrer den udenrigspolitik, vi har lagt. Han har bare ikke fulgt den udenrigspolitik, han selv stod for i folketingssalen.
Flere andre EU-lande, blandt andet Belgien og Portugal, har modsat accepteret at tage imod fanger, der er uskyldige, men som ikke kan vende tilbage til deres hjemland.
I alt er 40 fanger på den måde blevet løsladt.