Søvndal om Tibet-sag: Jeg havde aldrig hørt om det

Den tidligere udenrigsminister Villy Søvndal skal afhøres af den undersøgelseskommission, som skal udrede sagens tråde.

Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger til Politiken, at han ville have protesteret mod det, hvis han havde vidst, at der var blevet afgivet en ordre om, at ”demonstranter” og ”objekter” skulle fjernes fra den kinesiske eskorte ved statsbesøget i 2012. (Foto: Christian Liliendahl © Scanpix)

Den daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har ikke noget kendskab til ordren om, at politiet skulle gribe ind mod demonstranter ved Kina-besøg i 2012.

Det siger han til Politiken.

- Jeg havde aldrig hørt om det, siger Villy Søvndal til Politiken.

Det er kommet frem, at ordren kom et sted oppefra, og nu skal en undersøgelseskommission finde ud af, hvem der gav den.

Daværende justitsminister Morten Bødskov (S) har også erklæret, at han ikke kendte til ordren, og nu melder Villy Søvndal sig altså også uvidende om sagen.

I Politiken forklarer Villy Søvndal, at han ville have modsat sig, hvis han havde hørt om planerne.

- Så ville jeg selvfølgelig have sagt, at det indlysende ikke var i overensstemmelse med grundlovens bestemmelser om retten til at ytre sig og at demonstrere, siger Villy Søvndal til Politiken.

Da den tidligere udenrigsminister skal afhøres af kommissionen, som begynder på sine forhør til november, har Villy Søvndal ikke ønsket at kommenterer yderligere på sagen.

Søvndals tidligere ministerium har været genstand for skærpet kritik, efter det er kommet frem, at daværende departementschef, Claus Grube, mødtes med den kinesiske viceudenrigsminister, Song Tao, forud for den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg.

En aktindsigt i et referat af mødet udfærdiget af Udenrigsministeriet viser, at ambassadøren var ”optaget af spørgsmålet om sikkerhed”.

Facebook
Twitter