Søvndal vil mærke varer fra israelske bosættelser

Danskerne skal have klar besked, inden de køber en varer fra en israelsk bosættelse, mener udenrigsminister Villy Søvndal.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil indføre en ordning, der gør det muligt for danske forbrugere at fravælge varer fra israelske bosættere. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil indføre en mærkningsordning for alle varer importeret fra israelske bosættelser, "som er ulovlige i forhold til folkeretten". Det skriver Politiken.

- Det her er et skridt, der tydeligt viser over for forbrugerne, at de her varer er produceret under forhold, som ikke alene en dansk regering, men også de europæiske regeringer siger nej over for. Og så er det op til forbrugerne, om de vil købe de varer eller ej, siger Villy Søvndal.

Øget fokus på varer fra Israel

Hvis den ordning, som Villy Søvndal nu foreslår, bliver vedtaget i Folketinget, så strammer Danmark hermed nye EU-regler.

EU har en handelsaftale med Israel, som fritager israelsk-producerede varer for told, og den aftale har EU netop vedtage at indføre skærpet kontrol med.

Det sker for at sikre, at producenter i bosættelsesområderne ikke udnytter den toldfri aftale.

Det særlige danske initiativ skal være et tilbud til de danske supermarkeder, som altså selv skal kunne vælge, om de ønsker at tage mærkningen til sig, understreger Villy Søvndal.

- Jeg tror helt sikkert, at mærkningen vil have en ganske betydelig og direkte virkning for importen, men præcis hvor meget er umuligt at gisne om, siger han til Politiken.

Udenrigsministeren henviser blandt andet til Storbritannien, hvor ordningen har stor succes. Det samme vil gøre sig gældende herhjemme, hvor bosættelsesspørgsmålet kan ændre forbrugernes adfærd, mener Villy Søvndal.

V og DF er imod

Dansk Folkepartis Søren Espersen betegner udenrigsministerens initiativ som "ganske forfærdeligt":

- Villy Søvndal kender jo intet til, hvad der eventuelt bliver grænserne til den nye palæstinensiske stat. Og indtil de bliver forhandlet på plads, er der intet som helst ulovligt i den trafik, siger Sørens Espersen til Politiken.

Heller ikke Venstres udenrigsordfører Søren Pind er imponeret.

- Jeg undrer mig over, at det skal være et nationalt dansk initiativ. Hvis man mente det alvorligt, så var det noget, man rejste i EU-kredsen og ikke bare som et lille dansk nationalt anliggende. Derfor mener jeg, det er udtryk for symbolpolitik, siger Søren Pind.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk