Sofie Carsten Nielsen afviser at have dækket over Morten Østergaards sager

Radikale Venstres politiske leder kender ikke til flere krænkelses-sager, men formoder, at flere vil dukke op.

Radikale Venstres nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, afviser, at hun har løjet om eller dækket over en hidtil ukendt krænkelses-sag internt i partiet.

- Jeg har ikke dækket over noget. Jeg har varetaget en fortrolighed, som Katrine meget nøje bad mig opretholde og forsøgt at få forskellige udlægninger af den hændelse, forklarer Sofie Carsten Nielsen til DR Nyheder.

Mandag aften kom det frem, at det radikale folketingsmedlem Katrine Robsøe er blandt dem, der er blevet uønsket berørt af den tidligere politiske leder Morten Østergaard.

Episoden fandt sted ved en festlig begivenhed i 2015, oplyser partiet samt Katrine Robsøe selv på facebook.

En episode, som Sofie Carsten Nielsen blev orienteret om knap tre uger før gruppemødet på Den Sorte Diamant i København i sidste uge. Mødet der endte med, at Morten Østergaards gik af som leder.

Alligevel afviste hun i den forbindelse, at hun kendte til flere eksempler på krænkelser i partiet.

Ved du, om der er andre sager på vej i den radikale folketingsgruppe?

- Jeg kender ikke til nogen, sagde Sofie Carsten Nielsen den 8. oktober.

Gik af efter kaotisk gruppemøde

Balladen i Radikale Venstre tog fart ved et gruppemøde i partiet i sidste uge. Her kom det frem, at det var partiets politiske leder Morten Østergaard, der havde taget partifælle og folketingsmedlem Lotte Rod på låret.

Mødet endte med, at Morten Østergaard gik af som politisk leder på grund af sin håndtering af sagen. Dagen efter afviste den nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, at hun kendte til flere sager i folketingsgruppen.

Men på daværende tidspunkt vidste hun altså, at en anden kvinde i folketingsgruppen tidligere havde følt sig krænket.

Hvorfor sagde du dengang, at du ikke kendte til flere sager?

- Fordi der på det tidspunkt er flere udlægninger, og derfor er det svært at sige klart, at der er en sag, og der skal være mulighed for, at man kan have en fortrolig samtale om en oplevelse, man har haft. Og som på det tidspunkt ikke var afklaret, siger Sofie Carsten Nielsen.

Formoder der kommer flere sager

Sofie Carsten Nielsen understreger overfor DR Nyheder, at hun ikke kender flere sager nu - men afviser ikke, at flere kan dukke op i fremtiden.

- Nu får vi lavet en undersøgelse, der skal afklare karakteren af, hvad der er foregået i vores parti. Og jeg vil formode, at der kan komme afdækninger der. Det er der sat professionelle folk til, og den vil jeg afvente.

Kan du fortsætte som leder, selv om du også har været med til at dække over Morten Østergaard?

- Jeg har alene varetaget en fortrolighed over for dem, der er kommet til mig, jeg har ikke dækket over noget. Jeg har endda tilbudt dem at bakke dem op, hvis de ville gå ud offentligt. Det har de ikke ønsket.

Morten Østergaard er blevet sygemeldt og hans stedfortræder er endnu ikke udpeget, oplyser Sofie Carsten Nielsen.