Sofie Carsten Nielsen har kendt til krænkelsessag i mere end en måned: 'Der er lavet et coverup'

Lotte Rod fortalte om Morten Østergaards krænkelser kort efter, Sofie Linde satte gang i debat.

Sofie Carsten Nielsen på vej til sit første møde med pressen efter onsdagens dramatiske gruppe hos de Radikale. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Morten Østergaard trak sig onsdag som leder af Det Radikale Venstre, da han på et gruppemøde blev presset til at erkende, at det var ham, som for ni år siden krænkede partifællen Lotte Rod.

Men både Østergaard og Rod slog fast, at han ikke trak sig på grund af krænkelsen. Østergaard havde undskyldt og Rod tilgivet ham.

Han forlod topposten på grund af håndteringen af sagen. Ledelsen holdt sagen hemmelig og havde ikke planer om sige, at Østergaard var krænkeren. Dagen før, at han gik af som politisk leder, fortalte Morten Østergaard, at sagen var håndteret med en påtale - han sagde intet om, at påtalen var givet til ham selv.

Men partiets nye politiske leder Sofie Carsten Nielsen har også været en del af den håndtering, som altså endte med at koste Østergaard topposten. Hun har kendt til sagen og til at Østergaard var krænkeren i mere end en måned.

Sofie Carsten Nielsen. Hvornår kom Lotte Rod til dig?

- Det gjorde hun, da Sofie Linde stod frem. Jeg havde en fortrolighed med Lotte Rod, og det kommer jeg fortsat til at have

Bad du Morten Østergaard om at gå ud med det her tidligere?

- Nej.

Burde du ikke have gjort det, når du vidste, det var ham?

- Jo, det kan godt være.

Men har du så ikke også selv fejlet, hvis du har vidst, det var ham

- Jeg har varetaget en fortrolighed i forhold til Lotte, og det kommer jeg fortsat til i forhold til alle andre, siger Sofie Carsten Nielsen.

Fjernet hænder fra lår

TV-værten Sofie Linde satte gang i debatten om seksuelle krænkelser, da hun den 26. august var vært på Zulu Comedy Galla.

Det fik også en række politikere til at stå frem og fortælle om krænkelser i det politiske miljø.

Den 16. september bragte dr.dk en artikel, hvor det radikale folketingsmedlem Lotte Rod fortalte, hvad hun har oplevet.

- Jeg har fjernet hænder fra mine lår, og jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer, sagde hun.

Hun sagde ikke offentligt, at det handlede om Morten Østergaard, men fortalte det i fortrolighed til Sofie Carsten Nielsen.

Men ledelsen i den radikale folketingsgruppe, som ud over Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen bestod af Andreas Steenberg, holdt oplysningen tæt. Over for partiets forretningsudvalg er det blevet begrundet med, at det var sådan, Lotte Rod ønskede det.

Men på et dramatisk gruppemøde onsdag kom Østergaard under pres for at sige mere om sagen. Det fortæller kilder på mødet til DR. Han blev blandt spurgt ind til, om ledelsen var inhabil. Svaret fra Østergaard var nej, indtil en meget påvirket Lotte Rod til sidst sagde, at han løj - Østergaard var krænkeren og dermed inhabil.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard var på mødet en af dem, der angreb ledelsen hårdest. Han endte også med at stille op til kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen.

Direkte adspurgt, om Sofie Carsten Nielsen er en del af den løgn, der fældede Østergaard, svarer han.

- Jeg synes ikke, at den sag blev håndteret godt af gruppeledelsen, og mere har jeg ikke at sige til det.

Hvorfor blev den ikke håndteret godt?

- Jeg tror enhver kan se, at der blev lavet et cover-up, som der ikke skulle have været lavet. Det har Østergaard selv erkendt, og jeg har ikke grund til at vade mere rundt i den sag.

Men er der ikke et logisk brist i, at Morten Østergaard må gå på grund af et cover-up, men Sofie Carsten Nielsen ikke skal?

- Som jeg har skrevet, så er det en af grundene til, at jeg stillede op, men jeg har ikke meget mere at tilføje til den sag.

Lotte Rod ønskede det ikke

Sofie Carsten Nielsen forklarer, at det var Lotte Rod, som ikke ønskede, at Morten Østergaard skulle udpeges om manden bag krænkelserne.

- Jeg har fra starten bakket hende op og sagt, at hvis du vil sætte navn på, så bakker jeg dig op. Det har hun ikke ønsket. Og Lotte ønskede ikke, at det endte her.

Gik du til Morten Østergaard på et tidspunkt og sagde: Du er nødt til at være ærlig. Du er nødt til at lægge kortene på bordet. Vi kan ikke profilere os på denne her dagsorden og samtidig forsøge at kvæle en grim sag i vores eget parti?

- Vi forsøgte jo ikke at kvæle den, vi håndterede det på den måde, som Lotte havde bedt om. Og det har jeg honoreret. Og det vil jeg altså sige, jeg fortsat vil gøre med kvinder, der kommer til mig i fortrolighed.

Du har siddet og sagt, at du var habil. Hvordan kan du være det, hvis du samtidig har dækket over det?

- Morten sagde, at han var habil, og det var derfor, han trak sig.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med Lotte Rod.