Sofie Carsten Nielsen om Østergaards nye krænkelsessager: 'Jeg er vred og ked af det'

Morten Østergaard har erkendt tre nye sager om krænkelser. Ny R-leder vidste ikke besked.

Det er i den grad kommet bag på De Radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen, at der findes flere sager om seksuelle krænkelser med Morten Østergaard i centrum.

Han skrev fredag eftermiddag på Facebook, at tre kvinder for flere år siden har følt sig seksuelt krænket af ham. Dermed er sagen om det radikale folketingsmedlem Lotte Rod altså ikke den eneste.

Men det vidste Sofie Carsten Nielsen ikke, før hun så opslaget.

- Det gør mig vred og ked af det, at det er sådan her. Det gør mig vred, for vi skal være et parti, hvor man kan være uden at blive krænket. Ingen må føle sig svigtet i Det Radikale Venstre, siger Sofie Carsten Nielsen på et pressemøde ved Christiansborg.

Hun overtog posten som politisk leder hos De Radikale i onsdags, efter at Morten Østergaard besluttede at trække sig på baggrund af en sag, hvor han for cirka ti år siden lagde en hånd på Lotte Rods lår mod hendes vilje.

Beder om respekt

Fredag eftermiddag blev Sofie Carsten Nielsen af De Radikales sekretariat i Folketinget gjort opmærksom på, at der findes en personalesag på Morten Østergaard om en krænkelse.

- Det er noget, jeg lige skal tage ind, siger Sofie Carsten Nielsen, der afviser, at hun har haft kendskab til andre sager om Morten Østergaard end den, der omhandler Lotte Rod:

- Som jeg siger, så er jeg lige blevet bekendt med opslaget. Og jeg blev så bekendt med en personalesag. Det er altså personalesager det her. Så jeg vil også bede om respekt for, at der er mennesker i den anden ende af dem. Jeg kommer ikke til at gå i detaljer, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun vil nu undersøge, hvem der i De Radikale har kendt til, at der har ligget personalesager på Morten Østergaard. Det er Sofie Carsten Nielsens indtryk, at nogle af sagerne er af nyere dato.

De Radikales landsformand, Svend Thorhauge, afviser ifølge Ritzau at have kendt til en personalesag om Morten Østergaard.

DR Nyheder har været i kontakt med den tidligere radikale leder Margrethe Vestagers særlige rådgiver i Europakommissionen. Hun skriver i en email, at Margrethe Vestager ikke har haft kendskab til nogen sager om krænkelser, hvor Morten Østergaard var involveret.

Østergaards fremtid uvis

Direkte adspurgt om Morten Østergaard har en fremtid i partiet, lyder svaret fra Sofie Carsten Nielsen:

- Det synes jeg helt ærligt ikke er det vigtigste spørgsmål lige nu. Det vigtigste for mig er at sige, at vi skal være et parti, som behandler folk ordentligt, og hvor man ikke bliver krænket. Det er det, jeg kommer til at bruge mine kræfter på, siger hun.

Ifølge den nye R-leder har hun i forløbet omkring Lotte Rod spurgt Morten Østergaard, om der var flere sager, men har altså ikke fået noget at vide.

- Det er klart, at jeg er vred og ked af det nu, og så tager vi den konkrete håndtering hen ad vejen i forhold til Morten Østergaard. Jeg synes ikke, at det er det vigtigste spørgsmål nu, siger Sofie Carsten Nielsen.

Formand for De Radikales lokalforening i Aarhus, Klaus Bach Trads, udtaler til Politiken, at Morten Østergaard har svigtet sit baglands tillid efter sagen med den seksuelle krænkelse af partifællen Lotte Rod.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Morten Østergaard.