Sofie Carsten Nielsen: Vil vælte Mette Frederiksen hvis ikke hun udskriver valg inden 4. oktober

Mette Frederiksen skal udskrive et hurtigt valg, ellers vælter vi hende, fastslår den radikale leder.

Hvis ikke statsminister Mette Frederiksen (S) retter sig efter Radikale Venstres opfordring om at udskrive folketingsvalg inden Folketinget åbner den 4. oktober, så vil Radikale Venstre vælte Mette Frederiksen og hendes regering.

Det fastslår den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, i et interview med DR Nyheder.

- Opfordringen fra mig i dag til Mette Frederiksen er, at når vi kommer tilbage fra sommerferie, og folk igen kan deltage i den politiske debat, så skal der udskrives valg. Og det skal der senest, når Folketinget åbner igen i oktober. Men helst hurtigt muligt, siger Sofie Carsten Nielsen.

Er det et krav eller en opfordring til Mette Frederiksen?

- Det er en utvetydig opfordring til, at der skal udskrives valg inden Folketinget samles igen og helst hurtigst muligt.

Og hvad nu hvis Mette Frederiksen siger: Puha, der kom jeg af krogen i forhold til advokatvurdering, og jeg skal nok selv bestemme, hvornår jeg udskriver folketingsvalg. Er du så klar til at sætte magt bag den opfordring, som du kalder det?

- Ja, selvfølgelig er jeg det. For det kan ikke fortsætte på denne her måde. Vi kommer ikke til at kunne lave noget egentlig, ordentlig politisk arbejde. Og det er jo det vi er sat i verden for - for at løse problemer for borgerne. Der skal ny luft og ny ilt til Christiansborg. Og vælgerne skal have lov til at deltage i debatten om, og ultimativt sætte kryds ved dem, de ønsker skal lede landet fremover efter et valg, siger Sofie Carsten Nielsen.

Så hvis hun ikke følger din opfordring, så er du klar til at stemme for et mistillidsvotum?

- Ja, det må ultimativt være det, der er tale om her. For vi kan ikke fortsætte.

Skal valget være afholdt inden Folketingets åbning 4. oktober, eller skal det være udskrevet inden 4. oktober, hvor Folketinget åbner?

- Det skal være udskrevet inden Folketingets åbning – og helst hurtigst muligt. Men det vil også være urimeligt at udskrive, mens danskerne er på sommerferie, for så kan man jo ikke deltage i debatten om, hvad det er for en regering, vi skal have fremadrettet, og hvordan Danmark skal ledes. Jeg opfordrer til, at det sker så hurtigt som muligt. Men det skal være udskrevet, inden Folketinget mødes igen til Folketingets åbning, siger Sofie Carsten Nielsen.

For at gøre det helt klart: Hvis Mette Frederiksen ikke følger din opfordring, så er I klar til at stemme for mistillidsvotum senest ved Folketingets åbning?

- Det er korrekt forstået.

Ingen advokatvurdering

Sofie Carsten Nielsen forklarer i videoen her, hvorfor De Radikale ikke ønsker at rense luften ved at få advokater til at vurdere minksagen:

Nogle vil sige, at det her krav kommer du bare med som et figenblad for at dække over, at I freder Mette Frederiksen for hurtigst muligt at få ministerbiler. Hvad vil du sige til sådan en kritik?

- Nej, tværtimod. Det at få en advokatvurdering, som vil føre til frifindelse, vil jo betyde, at vi ikke kan komme længere. Der er ikke længere at komme i det juridiske spor. Det er os som politikere i Folketinget, der skal tage ansvaret på os. Og det ansvar er at sige, at nu skal der udskrives valg. Det er for mig at se det stærkeste, der kan meldes. Og vi vil stå bag et mistillidsvotum, såfremt det valg ikke bliver udskrevet, fastslår Sofie Carsten Nielsen.

Hvis I er så sikre på, at der ikke er grundlag for en rigsret, og Mette Frederiksen ikke har gjort sig skyldig i grov uagtsomhed, hvorfor så ikke få den advokatvurdering, så man får renset luften for de beskyldninger og dem mistro, der vil hænge i luften efter jeres beslutning?

- Vi kan ikke indføre et nyt juridisk princip. Så skulle vi lave advokatvurderinger ved alle fremtidige kommissioner. Det er kun ved meget, meget alvorlige indstillinger, som det var med instrukskommissionen og tilbage i tamilsagen, og derfor er det her, mener vi, det rigtige våben at tage i brug. Det politiske. Nemlig at sige, at det er en politisk streg i sandet, der skal trækkes her, og en politisk konklusion, der skal drages. Og det nu ved at sige, at nu skal der udskrives valg, når danskerne er tilbage efter sommerferien.

Den radikale hovedbestyrelse består jo ikke af jurister. Hvordan kan I være sikre på, at statsministeren ikke har gjort sig skyldig i grov uagtsomhed, uden at få en uvildig juridisk vurdering af det?

- Vi har konsulteret rigtig dygtige folk, og vi har læst os grundigt ned i det. Peger det tydeligt i retning af en rigsretssag? Det gjorde det i Intrukskommissionens konklusioner, og derfor fik vi en advokatvurdering. Det gør det på ingen måde her. Derfor er det politiske konsekvenser og konklusioner, vi skal kunne drage her. Det skal vi kunne, ellers indfører vi en ny praksis, hvor vi lægger det ud til jurister at tage det politiske ansvar. Det, synes jeg, ikke er passende for Folketinget.

Studehandel?

Sofie Carsten Nielsen afviser i videoen her rygter om, at der er indgået en studehandel mellem De Radikale og Socialdemokraterne, som sikrer De Radikale ministerpladser:

Der er også diskussion om at give Mette Frederiksen en politisk næse. Vil I stemme for sådan en?

- Der er møde i granskningsudvalget på mandag, og der vil de drøfte kritikken som følge af kommissionens konklusioner. Og den synes jeg da entydigt er meget hård. Det vil blive konkluderet på mandag.

Flere af de blå partier har allerede konkluderet, at der er lavet en studehandel mellem dig og Mette Frederiksen om, at de radikale skal have ministerposter efter valget. Er der lavet sådan en handel?

- Det kan jeg på det bestemteste afkræfte. Retsstaten er hverken rød eller blå, og det skal den aldrig blive. Det kommer aldrig til at være på baggrund af studehandler, at vi træffer beslutninger i Radikale Venstre – hverken i folketingsgruppen eller i baglandet, siger Sofie Carsten Nielsen.

DR Nyheder arbejder på at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen.