Soldaterne: Politisk tvivl om IS-mission er dårligt timet

Danmark må ud af Irak, hvis der ikke kommer styr på shiamilitserne, lyder det fra SFs Holger K. Nielsen. Men den tvivl er både underlig og dårlig timet, siger formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

De danske F16-fly havde deres første mission mod Islamisk Stat den 16. oktober. Danmark har givet tilsagn om at deltage i kampen mod Islamisk Stat i mindst 12 måneder.

Det er dårlig timing og skaber frustration, når SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, melder ud, at Danmarks indsats i Irak muligvis gør mere skade en gavn.

Sådan lyder det fra Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening. Hans medlemmer tæller de cirka 140 personer, der er blandt andet træner irakiske styrker og rådgiver.

- Det er fair nok, at politikerne hele tiden overvejer det her dilemma, som man næsten altid står i i de her missioner. Men det kan undre, at det kommer to måneder efter, at man besluttede det. Det er jo et gammelt kendt dilemma. Problemet er jo, hvad er det så, vi vil. Timingen er underlig, siger han til DR Nyheder.

Sparker til døde

Holger K. Nielsen har reagereret på optagelser fra DR Nyheders 21 Søndag, der har vist, at irakiske shiamilitser, der indirekte er Danmarks allierede, sværger krig mod USA, truer lokalbefolkningen og sparker til afdøde IS-krigere.

Men politikere skal passe på med at skabe tvivl om en militær mission i befolkningen, for i sidste ende går det udover soldaterne, mener Flemming Vinther.

Mød militser, der kæmper mod Islamisk Stat.

  • Et par militsmedlemmer slapper af med ris og lam. Militsen her er ifølge lederen finansieret af forretningsfolk og rigmænd. Andre militser får penge direkte fra Iran. (© DR)
  • En shiamilits træner et angreb syd for Bagdad, hvor de for nyligt kæmpede mod Islamisk Stat. (© DR)
  • De mange irakiske militser kæmper sammen med den irakiske hær. Men de har alle deres egne flag og dagsordener. (© DR)
  • I Bagdad kører militser rundt i almindelige biler. Militsfolkene sidder i bagagerummet på vejen, så de kan holde udkig efter angreb. (© DR)
  • En gruppe soldater fra Abu al-Fadl al-Abbas-militsen poserer med et flag, de siger, de har erobret fra IS. (© DR)
  • Sheikh Aws al-Khafaji leder en milits, der bekæmper IS på landjorden, mens koalitionen bomber fra luften. Tidligere var han talsmand for Moqtatda al-Sadr, der kæmpede mod amerikanerne i Irak. (© DR)
  • Et medlem af Abu al-Fadl al-Abbas-militsen holder vagt syd for Bagdad. Foran vajer et flag med en af shiismens vigtigste religiøse skikkelser, Hussein. (© DR)
1 / 7

- Der bør være massiv opbakning til de her vanskelige opgaver. Der skal ikke være slingrekurs. Men det er først et problem for soldaterne, hvis de kommer hjem til et Danmark, der pludselig er imod den mission, de har sat deres liv på spil for, siger han.

Også i Centralforeningen for Stampersonel er man af den opfattelse, at SF-udmeldingen kan skabe frustration hos soldaterne.

- Det bedste er, at politikerne står ved det, de har besluttet. for ellers kan det skabe noget utryghed, siger formand Jesper K. Hansen.

Dræber sunnier

Det er veldokumenteret, at shia-militserne i Irak likviderer i flæng - også civile.

I oktober viste en rapport fra Amnesty International også, at den irakiske regering har støttet shiamuslimske militser, der har dræbt, tortureret og bortført sunnimuslimer.

Alene i den sunni-dominerede by Samarra er 170 mænd blevet bortført siden juni. Også i de store byer Kirkuk og Bagdad er der meldinger om bortførelser og drab på sunnimuslimer.

Det er klare eksempler på, at den irakiske regering skal have bedre styr på sine tropper, hvis vi skal fastholde vores tropper i Irak, mener SF.

- De er uregerlige

Ifølge Flemming Vinther er de danske soldater i høj grad opmærksomme på, hvem det er, de kæmper med og på papiret er allierede med.

- Vi gør meget ud af at være enige om, at de altså ikke er "sammen med os". Det er jo stammer og klaner. De er uregerlige, men de udfører lige nu et stykke arbejde. De sympatiserer med nogen, indtil det ikke rigtig tjener deres formål mere, siger han.

Det er kun halvanden måned siden, at alle partier undtagen Enhedslisten vedtog at sende syv kampfly og soldater til at rådgive og træne af sted i kampen mod Islamisk Stat.

De danske F16-fly havde deres første mission mod Islamisk Stat den 16. oktober. Danmark har givet tilsagn om at deltage i kampen mod Islamisk Stat i mindst 12 måneder.

Facebook
Twitter