Sommeren i dansk politik: Dét skete, mens du holdt ferie

Ny partitop i DF, et sommerbryllup og ubehageligheder i ældreplejen.

(Foto: Michael Drost-Hansen © Scanpix)

Hvis du har trukket stikket til omverdenen og har ignoreret alle insisterende pling-lyde og nyhedsapps på mobiltelefonen hen over sommeren, så er du nok ikke alene.

Derfor giver vi dig her en hjælpende hånd til at være med i samtalen på de vigtige historier fra dansk politik, når du vender tilbage til studiet eller jobbet.

1

DF udskifter i toppen

DFs nye næstformand, Morten Messerschmidt, sammen med DFs formand, Kristian Thulesen Dahl under sommergruppemødet på Sandbjerg Gods ved Sønderborg. (Foto: Michael Drost-Hansen © Scanpix)

En af sommerens større historier kommer fra Dansk Folkeparti, der ligesom mange andre partier i Folketinget afholder sommergruppemøde i august.

Allerede på sommergruppemødets første dag faldt nyheden om en ny kronprins i partiet - nemlig udnævnelsen af Morten Messerschmidt som ny næstformand i partiet. Messerschmidt afløser Søren Espersen, der har haft rollen i otte år.

Og den ny næstformand har store ambitioner for partiet, fortalte han:

- Dansk Folkeparti skal profileres så stærkt som muligt, som det parti der ønsker et opgør med EU, og som ønsker at give islam og islamisme kamp til stregen, sagde han.

Dansk Folkeparti har gennemgået et internt medlemsstormvejr de seneste måneder, hvor flere byrådsmedlemmer har meldt sig ud af partiet, og hvor partiet ligger historisk lavt i meningsmålingerne. Og partiets nedtur har særligt budt på en debat blandt partimedlemmerne, om det nu også var den rigtige formand, der besad formandsposten. Det mente formanden nu selv, at han er.

2

Corona - lidt frem og mest tilbage

AGF-fans fejrer bronzemedaljerne på Rådhuspladsen i Aarhus. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)

Mens det til manges glæde igen blev tilladt at rejse på ferie i flere dele af Europa, gik det hurtigt den forkerte vej i ungdomsfestparadiset Sunny Beach i Bulgarien.

En stor stigning i antallet af coronasmittede førte nemlig til, at den bulgarske regering valgte at lukke barer og diskoteker igen, og herhjemme fik det mange politikere til at råbe både "tudetosset" og "tåbeligt" om de unge, der var taget afsted til området.

Samtidig begyndte smittetallene at stige lokalt i både Aarhus-området og Ringsted, hvor adskillige slagteriarbejdere hos Danish Crown var blevet covid-19-syge.

Aarhus' superligahold AGF's bronzeresultat medførte festscener blandt massevis af fans, hvilket til dels fik skylden for den lokale smittestigning.

Hvorom alting er, fik stigningen det kedelige resultat, at Aarhus har genindført lokale restriktioner, der tæller både et krav om mundbind i offentlig transport, og anbefalinger om hjemmearbejde og udskudt skolestart, mens kommunens plejehjemsbeboere igen kun måtte få udendørs besøg.

Genåbningens fase 4 hænger samtidig i en tynd tråd, hvis man spørger statsministeren, der er bekymret over den seneste udvikling i smitteantallet. Onsdag i den kommende uge begynder forhandlingerne om fase 4.

3

EU-topmøde med danske milliarder

EU-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen møder statsminister Mette Frederiksen med en corona-hilsen under topmødet. (Foto: pool © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen skulle på en noget nær umulig mission på topmøde i EU, hvor en aftale om EU's kommende budget og genopretning efter coronakrisen skulle forhandles på plads.

For på EU's ønskeseddel stod et kommende medlemslandsbidrag på langt flere milliarder end det, Danmarks regering og også andre partier (samt Sverige, Holland og Østrig) syntes godt om. Statsministeren tog afsted med målet om at få en dansk rabat, så den danske del af regningen blev mindst mulig.

Forhandlingerne endte med en aftale om oprettelsen af en særlig genopretningsfond, som betales med et enormt lån optaget fælles af medlemslandene og et budget for de kommende syv år på samlet 13.600 milliarder kroner.

Og regningen for Danmark bliver i milliardklassen; bidraget fra Danmark vokser med 4,5 milliarder kroner mere om året til EU, men samtidig vokser også den danske rabat mere end forventet.

4

USA's udenrigsminister på besøg

  • USA's udenrigsminister Mike Pompeo mødes med udenrigsminister Jeppe Kofod (S). (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)
  • ...og med statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: pool © Scanpix)
1 / 2

Udefra lignede det en akavet begyndelse på besøget af USA's udenrigsminister Mike Pompeo, som var i Danmark for at tale om handelssamarbejde, coronavirus, Arktis og Kina.

For mens Pompeo rakte hånden frem for at give et solidt håndtryk til Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S), blev han mødt af en corona-albue-hilsen, der førte til smil foran pressen.

Forud for mødet havde Jeppe Kofod sagt, at en mærkesag var, at Arktis fortsat forbliver et område uden storpolitiske konflikter, hvilket var vigtigt at drøfte med amerikanerne.

På besøget var den amerikanske udenrigsminister desuden på besøg hos statsministeren på Marienborg, og besøget var, ifølge amerikaneren på Twitter, en succes:

5

Sommeragurker

  • Statsminister Mette Frederiksen og filmfotograf Bo Tengberg blev gift i Magleby Kirke på Møn. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Alternativets stifter og tidligere formand Uffe Elbæk skrev en opsigtsvækkende kronik. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)
  • Den mest flyvende minister viste sig at være erhvervsminister Simon Kollerup. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)
1 / 3

Som altid bød sommeren på et bundt modne og mindre modne sommeragurkehistorier.

Først på sommeren skrev det tidligere alternativistiske ikon Uffe Elbæk, at han var bange for Alternativets nuværende leder Josephine Fock og derfor ikke turde sige fra over for konflikterne.

Det var hans ord i en kronik i mediet POV International, hvor han desuden beskrev Josephine Fock som magtbegærlig. Josephine Fock havde i kronikken ikke ønsket at kommentere kritikken fra Elbæk.

Senere vakte det klimaforargelse hos nogen, da Berlingske præsenterede en kortlægning over ministerrejser på en periode på 99 dage.

Den mest flyvende minister viste sig at være erhvervsminister Simon Kollerup (S) med 14 ture til Jylland. Men mens ministeren kunne slippe med godt en halv time i flysædet til Jylland, har en ministerchauffør 12 gange kørt den ministerløse ministerbil tværs over landet til ministerens brug.

Simon Kollerup (S) har udtalt, at han har udskiftet dieselbilen med en hybrid.

Vigtigst - vil nogen mene - var det, at statsministeren endelig kunne få 'ring på' med filmfotograf og -instruktør Bo Tengberg. Frederiksen og Tengberg blev gift på Møn efter at have udskudt brylluppet to gange på grund af corona og et EU-topmøde.

Sidst kan det nævnes, at politikerne over sommeren så småt har kridtet banen op til en politisk sæson, hvor pension er på dagsordenen.

For mens Mette Frederiksen leder efter et flertal til at gennemføre Socialdemokraternes store valgløfte fra 2019 om tidlig pension til nedslidte (og Arne), fordi de radikale - der ville skaffe Frederiksen flertallet - ikke har støttet op, så meldte først Dansk Folkeparti og senere De Konservative sig på banen som redningsmænd. Men men - begge kræver de indrømmelser på henholdsvis udlændingeområdet og i form af skattelettelser.

6

Ældreplejen undercover

Skjulte optagelser fra to plejehjem i Aarhus Kommune afslørede ubehageligheder i ældreplejen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

På skjulte optagelser fra to plejehjem i Aarhus Kommune kunne man se svigt af to ældre beboere begået af personalet. En demenssyg mand på et plejehjem i Randers går blandt andet rundt med afføring i bukserne i næsten ti timer, før han får skiftet ble og bukser, og en ældre kvinde bliver talt hen over hovedet i en hjælpeløs situation.

Det vækkede politikere fra sommerdøsen og fik sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at love at se på, hvordan tilsynet på plejehjem fremadrettet kan forbedres, og love, at der kommer en bedre kultur og kvalitet i ældreplejen.

Samtidig erkender han, at pengene på området ikke er fulgt med det stigende antal af ældre borgere i Danmark - det vil han ændre på i en kommende velfærdslov.

Også hos Dansk Folkeparti fik dokumentaren sat fut under de politiske initiativer og formand Kristian Thulesen Dahl til at foreslå en tidligere Enhedslisten-idé; minimumsnormeringer i ældreplejen. Dette skal ske for at sikre bedre forhold for de ældre. Hvor meget personale, der som minimum skal være på plejehjemmene, har partiet ikke lagt sig fast på.

Facebook
Twitter