Tema Nomadelæger i Norden

Sophie Løhde: Nu tager vi bue og pil frem

En ny politisk aftale skal give Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at føre mere kontrol på behandlingssteder, hvor patienterne vurderes til at være i størst fare. Andre kontrolbesøg vil blive droslet ned.

En bred politisk aftale kasserer faste tilsynsbesøg på eksempelvis plejehjem og private sygehuse. Det skal være slut med at skyde med spredehagl, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V). (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

En ny bred politisk aftale er forhandlet på plads for at styrke patientsikkerheden i det danske sundhedssystem.

Aftalen, som er indgået af alle partier med undtagelse af De Radikale, skal give Styrelsen for Patientsikkerhed mulighed for at føre mere kontrol på de behandlingssteder, hvor patienterne vurderes til at være i størst fare.

Til gengæld vil der blive droslet ned for de skemalagte, regelmæssige kontrolbesøg, som der er i dag på bl.a. plejehjem og private sygehuse.

Nomadelæger i Norden

Dårlige læger kan flytte rundt mellem arbejdspladser i Norden, uden at kritik og advarsler i et land automatisk bliver delt med de andre nordiske lande. Det går ud over patienters sikkerhed, vurderer eksperter. Politikere, patienter og pårørende efterlyser bedre kontrol, mens nordiske ministre gang på gang har afvist et fælles lægeregister.

Gå til tema

- I stedet for at skyde med spredehagl, tager vi nu bue og pil frem, så vi kan ramme meget mere præcist, lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- I dag sidder cirka 25 medarbejdere i Styrelsen for Patientsikkerhed, der skal føre tilsyn med 2.400 behandlingssteder, og så er der to medarbejdere tilbage til at føre tilsyn med de resterende 9.000 behandlingssteder. De tal fortæller alt om, at det er helt skævt.

Omlægningen af tilsynet vil koste 26,6 millioner kroner ekstra om året.

17,3 millioner kroner vil blive finansieret gennem gebyrer fra behandlingsstederne, mens de sidste 9,3 millioner kroner vil blive betalt af staten.

Hos Danske Patienter er de bekymrede for, at der nu vil være en række steder, hvor de ikke længere vil få samme tilsyn som hidtil, men den kritik afviser Sophie Løhde.

- Jeg kan ikke garantere, at der aldrig igen vil ske fejl eller brud på patientsikkerheden, selvom jeg gerne ville, men fremover bliver tilsynet meget mere systematisk netop de steder, hvor der er den største risiko for patientsikkerheden, men det betyder jo ikke, at vi skrotter tilsynene de andre steder, siger hun.