Sophie Løhde bremser register over religiøse omskæringer

Efter 19 måneder uden de nødvendige tilladelser stopper sundhedsministeren nu register over omskæringer.

Sophie Løhde (V) har fået stoppet et register over religiøse omskæringer.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) bremser nu et register over religiøse omskæringer, da det ikke har haft de nødvendige godkendelser fra Datatilsynet, skriver berlingske.dk.

Statens Serum Institut (SSI) har i 19 måneder indsamlet de personfølsomme data om omskårne drengebørn, men Datatilsynet har endnu ikke behandlet sagen færdig og derfor aldrig sagt god for registret, hvorfor indsamlingen nu bliver indstillet ind til videre.

Det skriver ministeren i et brev til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ifølge avisen.

- Registret er ikke endeligt godkendt til brug, hvormed databehandlingen hos Statens Serum Institut som udgangspunkt ikke er lovlig.

- På den baggrund har jeg besluttet, at dataindsamlingen skal indstilles indtil videre, skriver Sophie Løhde i en mail til Berlingske.

Glad for indgriben

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, er glad for ministerens indgriben i sagen. - Jeg finder det rigtigt at stoppe det midlertidigt, men mener også at det skal genstartes, så snart godkendelserne er på plads. Vi har behov for de oplysninger for at tage den nødvendige debat og diskussion, siger Flemming Møller Mortensen til DR Nyheder. Han kender ikke detaljerne i sagen til at kunne vurdere, om der burde være grebet ind tidligere. - Det er altid dumt at lave fejl. Jeg kender ikke sagen i detaljer, men hvis sundhedsministeren har fundet det rigtigt at standse det nu, så må vi se på, hvilke fejl der er begået, siger Flemming Møller Mortensen.

Klinisk eller religiøst betinget

Det er afdelingen for Sundhedsdokumentation under Statens Serum Institut, der har været i gang med at etablere registret, der skal kortlægge omfanget af den omdiskuterede praksis med rituelle omskæringer af drengebørn.

Når omskæringerne indberettes, skal det oplyses, om indgrebet er klinisk eller religiøst betinget.

Det skal også fremgå, om indgrebet er foretaget af en læge eller under opsyn af en læge.

Det nye register blev beskrevet i en artikel i Kristeligt Dagblad tidligere på ugen, hvor det også fremgik, at Datatilsynet manglede at give den endelige godkendelse. Og det kan tyde på, at det er den oplysning, Sophie Løhde nu reagerer på.

- I Sundhedsdokumentationens registreringer har vi ikke tidligere skelnet mellem de to former for omskæring, og derfor har vi ikke kunnet følge op på, om der ofte opstår eventuelle sundhedsmæssige komplikationer efter de rituelle indgreb.

- Et register vil kunne tilføre mere konkret viden på området, sagde Henrik Mulvad Hansen, der er sektionsleder i afdelingen for Sundhedsdokumentation på SSI, til Kristeligt Dagblad.

Det er den tidligere SR-regering, der har iværksat undersøgelsen af omskæringer, efter det for år tilbage kom frem, at der i forbindelse med flere omskæringer ikke var læger til stede.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk