Spillesteder frygter konkurs ved genåbning: 'Vi bliver bedt om at åbne, men også bedt om at dø'

Retningslinjer kan betyde, at store dele af dansk kulturliv går nedenom og hjem. Støttepartier og opposition kræver handling.

På spillestedet Stars i Vordingborg er man klar til at åbne, men det kan få alvorlige konsekvenser, siger leder Simon Sandfeld. (Foto: © Bardur Thomsen)

Mange af landets spillesteder risikerer at gå konkurs, når de får lov at genåbne i fase 4, som starter 'primo august'.

Som reglerne ser ud til at blive, vil en genåbning betyde, at de indendørs spillesteder bliver nødt til at afvise op mod 90 procent af gæsterne, og så kan forretningen ikke løbe rundt.

- Vi bliver bedt om at åbne, men også bedt om at dø. Kasserne er tomme, så der er ikke penge at stå imod med, siger Esben Marcher, chef i Dansk Live, der repræsenterer de danske spillesteder.

- Det er i virkeligheden udsigten til den visse død. Spillestederne vil meget gerne invitere gæster ind til deres koncerter, men hvis de kun må lukke en ud af ti gæster ind, så kan det ikke blive en gangbar forretning.

Så lukker de. Det er det, der kommer til at ske, siger han.

- Vi frygter, at vi mister halvdelen af de danske spillesteder på det her, siger Esben Marcher.

Esben Marcher fra Dansk Live mener, at genåbningen kan betyde konkurs for halvdelen af landets spillesteder. (Foto: © Bardur Thomsen)

Fire kvadratmeter

På spillestedet Stars i Vordingborg kalder spillestedsleder Simon Sandfeld situationen for 'forfærdelig desperat'. Som det er nu, er de lukkede spillesteder støttet af hjælpepakker. Men hvis de åbner, skal økonomien stå på egne ben, og det ser sort ud.

I Kulturministeriets udkast til retningslinjerne ligger et krav om fire kvadratmeter per stående gæst, og det vil betyde, at koncertsalen, der har en kapacitet på 430 stående publikummer, pludselig kun kan rumme 50.

- Hvis vi skal åbne igen uden nogen hjælpepakker og uden at kunne udnytte den fulde kapacitet, så løber vi tør for penge i løbet af efteråret. Og det vil betyde, at vi går konkurs, siger Simon Sandfeld.

- Vi har hele tiden fået at vide, at vi må åbne i fase 4, og det er vi sådan set klar til. Vi har booket et helt efterårsprogram og kunne gå i luften i morgen, hvis det skulle være. Men hvis vi ikke må fylde vores sale, så kan vi ikke betale musikerne for at spille, og vi kan ikke betale vores regninger.

Sandfeld vil ikke hænge nogen ud, men han mener, at politikerne godt kunne udvise bedre forståelse for, hvordan økonomien på et spillested hænger sammen. Han håber på økonomisk hjælp.

- Det bedste, vi kan ønske os, er, at politikerne tager ansvar og giver os en eller anden økonomisk håndsrækning. Vi skal have en godtgørelse for de sæder, vi ikke kan fylde ud.

Kulturordførerne presser på

At kulturlivet mangler en fornuftig løsning, er der ikke tvivl om blandt kulturordførerne.

Britt Bager fra Venstre mener, at politikerne bør tage ansvar og kompensere kulturlivet. Og det kan kun gå for langsomt.

- Vi har allerede rejst det her problem over for kulturministeren. Kulturministeren har lovet at komme tilbage med en model for, hvad der skal ske med spillestederne i fase 4, siger Britt Bager, der forventer, at udspillet kommer snart.

Hos SF er man af samme holdning: politikerne bør lave en kompensationspakke, der fokuserer på de tab, spillestederne måtte få.

- De er i en fastlåst situation, som vi har sat dem i, og derfor bliver vi nødt til at hjælpe, siger kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk.

- Jeg foreslår, at ministeren indkalder til hasteforhandlinger inden sommerferien.

Radikale Venstres kulturordfører, Zenia Stampe, mener heller ikke, at kulturlivet kan være tjent med at skulle vente til hen på sommeren.

- Vi har brug for en regering og en minister, der tager ansvar og viser lederskab, siger Zenia Stampe.

- Jeg regner med, at kulturministeren trækker i arbejdstøjet og finder en løsning inden udgangen af måneden, ellers vil vi indkalde hende i et samråd, der i sidste ende kommer til at handle om, hvorvidt vi har tillid til, at ministeren er i stand til at tage vare på dansk kulturliv i denne ekstraordinære situation - og fremover, siger hun.

Også teatrene forbløder

Også de danske teatre kigger mod afgrunden. De har udsigt til at kunne spille for halve sale, og det betyder, at der hverken er råd til at afvikle eller aflyse forestillingerne.

- Teatersæsonen starter 5. august, og teatrene forbløder herfra, fordi regeringen lader stå til, siger Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater.

- Hvert andet teater i Danmark vil være lukningstruet inden jul, hvis der ikke kommer hjælp til genåbningen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har ikke ønsket at stille op til interview, men hun svarer følgende i en mail:

- Vi følger udviklingen nøje, og hvis det i slutningen af sommeren viser sig, at der ud fra en sundhedsfaglig vurdering fortsat er behov for at opretholde restriktioner, som konkret rammer kulturlivet, vil vi selvfølgelig se på, hvordan vi kan hjælpe kulturlivet.

Kulturministeren har indkaldt Dansk Live og Dansk Teater til møde på onsdag den 8. juli.