Spørgsmål om organdonation havner i din indbakke

Danskerne får fremover et puf til at tage stilling til organdonation, når de logger på borger.dk og eboks

Vil du lade dig registrere som organdonor? Det spørgsmål vil fremover dukke op, når man logger på sundhed.dk og borger.dk. (Foto: modelfoto © Colourbox)

Et flertal i befolkningen vil gerne donere organer, men kun et fåtal lader sig registrere. Den ubalance vil Folketinget lave om på ved at give danskerne et lille skub til at tage beslutningen.

Såkaldt nudging.

- Det betyder, at man giver folk et lille puf i retning af at gøre det, de selv giver udtryk for, de gerne vil, siger de radikales sundheds- og psykiatriordfører, Camilla Hersom, til dr.dk.

Derfor vil vi fremover blive spurgt til organdonation, når vi læser med i gen sygehusjournal eller tjekker medicin på sundhed.dk, flytter adresse på borger.dk eller tjekker studielån på eboks.

Det er et af de 23 initiativer, som et bredt flertal i Folketinget i dag præsenterer under overskriften 'National handlingsplan for organdonation'.

Og planen er fuldkommen nødvendig, forsikrer Camilla Hersom:

- Fordi der hvert år dør danskere, mens de venter på et organ. Og vi ved, at hver eneste donor kan give tre til fire organer, siger hun.

Det er med andre ord afgørende, at danskerne tager stilling til organdonation, lyder det fra Venstre, der også bakker op om at give danskerne et puf, nudgingmetoden:

- Alle borgere har et ansvar, også for at tage stilling. Og vi vil gerne være med til at flere på et oplyst grundlag tager stilling til det vigtige spørgsmål, som organdonation er, siger Sophie Løhde, Venstres sundhedsordfører, til dr.dk.

Venstre: Planen er flyvsk

Hun glæder sig over, at Danmark endelig får en national handlingsplan for organdonation, men kalder samtidig planen 'flyvsk'.

- Vi kan være lidt nervøse for, om vi med denne her nationale handlingsplan har opstillet en masse gode intentioner, men om der også er peget på, hvem der har ansvaret for at føre disse ting ud i livet.

Planen er heller ikke blevet lige så konkret, som man i Venstre havde håbet, siger Sophie Løhde.

19 af handlingsplanens initiativer er rettet mod sundhedsvæsenet, mens fire - heraf nudging - er rettet mod borgerne.

Facebook
Twitter