Sprængfarlig uge forude: Nu kulminerer det hele i dansk politik

Ugen byder på et overflødighedshorn af politiske begivenheder, og enten får vi et valg eller mistillid til statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har reelt kun én mulighed, hvis hun ikke vil væltes på torsdag: Udskriv valg i løbet af ugen. (Foto: © søRen Bidstrup)

Det lugter ualmindeligt meget af valg.

Christiansborgs gange summer det, og politikere fra begge sider viser tydeligt på deres sociale medier, at de er klar eller leder efter frivillige til valgkampen.

Og der er virkelig også lagt op til en stor uge i dansk politik.

For Folketinget åbner tirsdag middag, og selv hvis statsminister Mette Frederiksen (S) ikke havde en trussel om mistillid fra De Radikale hængende over hovedet, ville det være en stor uge med både åbningstale og åbningsdebat i Folketingssalen.

Men truslen er der, og derfor fylder snakken om valg det hele.

Her varmer vi op og guider dig gennem de næste dage i dansk politik, der mildt sagt bliver begivenhedsrige.

Hvorfor taler alle om valg nu?

Sofie Carsten Nielsen har givet statsministeren et ultimatum: Udskriv valg, ellers vælter vi regeringen på torsdag. Om de to stadig smiler helt så bredt til hinanden som her ved Folketingets åbning sidste år er ikke til at vide. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

I Danmark er det statsministeren, der beslutter, hvornår der skal udskrives valg. Grundloven har bare én regel: Der skal afholdes valg mindst hvert fjerde år.

Det seneste folketingsvalg var 5. juni 2019, og dermed har Mette Frederiksen egentlig helt indtil 4. juni næste år til at afholde valg.

Men...

De Radikale har sat statsministeren stolen for døren. Det kan ikke vente til næste sommer med et valg, mener de.

Som konsekvens af minksagen valgte De Radikale nemlig inden sommerferien reelt at tvinge Mette Frederiksen til at udskrive valg.

Partiet havde mistet tilliden til, at den socialdemokratiske etpartiregering kunne fortsætte, og derfor har partileder Sofie Carsten Nielsen meldt ud, at statsministeren skal udskrive valg senest ved Folketingets åbning, ellers vil de vælte regeringen med et mistillidsvotum.

Og Folketingets åbning - det er tirsdag i denne uge.

I virkeligheden har statsministeren dog et par dage mere at løbe på, hvis hun ikke vil væltes. For Sofie Carsten Nielsen og De Radikale kan nemlig først stille et mistillidsvotum i Folketinget på torsdag, og dermed kan regeringen altså ikke blive væltet før.

Åbningstale tirsdag

Statsministeren skal holde tale, når Folketinget åbner første tirsdag i oktober. Det står simpelthen i grundloven. (Foto: © søRen Bidstrup)

Der er mange ting, der ikke er til at spå om, når det kommer til både valgudskrivelse og den kommende uge.

Men én ting er fuldstændig sikkert. Tirsdag åbner Folketinget, og der holder statsministeren åbningstale kl. 12. Hun har nemlig ikke noget valg overhovedet, når det kommer til åbningstalen. Den skal holdes, det står i grundloven.

I grundlovens paragraf 38 stk. 1 står der:

- På det første møde i Folketingsåret afgiver statsministeren en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.

Den første dag i folketingsåret er første tirsdag i oktober, og dermed har hun altså pligt til at holde åbningstale tirsdag. Også selvom hun har udskrevet valg inden.

Åbningsdebat torsdag - og måske mistillidsvotum

Åbningsdebatten i Folketinget plejer at være en lang affære. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Et andet fast element, når Folketinget åbner, er en åbningsdebat i kølvandet på statsministerens åbningstale. Det står nemlig også i grundloven, at der skal holdes sådan en.

Til gengæld står der ikke, hvornår det skal være. Men det er traditionen at holde den om torsdagen efter åbningstalen, og sådan er det også umiddelbart planlagt i år.

Åbningsdebatten er som regel meget, meget lang. Den starter om morgenen og varer ofte til langt ud på aftenen eller måske endda natten.

I åbningsdebatten får hvert parti ordet en ad gangen, hvorefter de andre partier så kan stille spørgsmål til partiet. Og det tager altså lang tid. Hvor meget tid, de bruger på det i år, hvis valget er udskrevet inden, er ikke helt til at vide.

Det er også her, De Radikale får mulighed for at stille et mistillidsvotum, hvis Mette Frederiksen ikke har udskrevet valg inden.

Hvis et flertal i Folketinget udtrykker mistillid til statsministeren ved et mistillidsvotum, skal regeringen gå af eller udskrive valg. For en regering kan kun blive siddende, hvis der ikke er flertal imod den i Folketinget.

Hvad sker der så med det valg?

Partilederdebat ved valget i 2019. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Så er det store spørgsmål jo efterhånden bare; hvornår kommer det valg så?

Svaret er, at alt tyder på, at det bliver udskrevet i løbet af denne uge.

DR's politiske analytiker Jens Ringberg levner i hvert fald ikke de store muligheder for andet.

- Der er intet, der tyder på, at De Radikale opgiver deres krav om, at Mette Frederiksen udskriver valg til Folketinget. Det er heller ikke mit indtryk, at andre partier tror, at De Radikale slår bremsen i.

Derfor er det altså torsdag, inden eller i starten af åbningsdebatten, der er sidste chance for Mette Frederiksen. For hvis De Radikale får flertal for et mistillidsvotum i Folketinget, så er regeringen faldet.

- Det er dog min klare vurdering, at det ikke kommer så vidt, fordi Mette Frederiksen i stedet selv vil udskrive folketingsvalg, siger Jens Ringberg.

Men hvornår udskriver hun det så? Tirsdag? Onsdag? eller måske torsdag?

- Jeg anser det for mest sandsynligt, at hun vil udskrive valg på onsdag – dagen før åbningsdebatten og dagen efter åbningstalen tirsdag.

- Det betyder, at hun skal udskrive valget på et pressemøde og ikke fra Folketingets talerstol, lyder det fra DR's politiske analytiker.

Du kan følge ugens mange begivenheder tæt både her på dr.dk og på DR's andre platforme i radioen, på tv og på DRTV.

Og så kan du varme op til valget med programserien 'Partier i brand' om fire partier, der i den seneste valgperiode har oplevet store nedture.