Stålsat Østergaard om regeringens finanslov: 'De kommer til at bøje sig ekstra for os'

En efter en møder partilederne op i Finansministeriet i dag for at forhandle med regeringen.

Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, taler med pressen, inden forhandlingsmødet om finansloven for 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Det er snart to måneder siden, regeringen fremlagde et udspil til næste års finanslov. Siden har den forhandlet med Alternativet, SF, Enhedslisten og De Radikale om at få enderne til at mødes.

Sådan er det typisk hvert år på denne tid før jul. En regering - uanset om den er rød eller blå - kæmper for at få lukket finansloven, der er en af de største - hvis ikke den største - politiske aftale i løbet af et politisk år.

Nu tegner det til, at forhandlingerne snart få en ende. I hvert fald hvis man skal tro finansminister Nicolai Wammen, der med egne ord er "optimistisk".

- Jeg er opmistisk. Forhandlingerne går ind i den afgørende fase. Jeg har bedt partilederne fra de partier, jeg forhandler med, om at komme her i løbet af eftermiddagen, siger han.

Og således dukker de op én efter én her til eftermiddag. Vi opdaterer løbende med citater fra partilederne herunder, når de har været forbi en af de mest filmede glasdøre i kongeriget - døren foran Finansministeriet.

Den store tegning er på plads

Nicolai Wammen erkender, at der stadig er - for at bruge et fortærsket udtryk - knaster i forhandlingerne. Altså uenigheder, hvor partierne endnu ikke har fundet et kompromis.

- Der er stadigvæk nogle områder - blandt andet i forhold til udenlandsk arbejdskraft, social dumping og det grønne og også på finansieringen, siger finansministeren.

Og de uenigheder er blandt andet regningen for at sænke registreringsafgiften på biler, som S-regeringen har arvet fra VLAK-regeringen.

Det er bare ét af flere uafklarede spørgsmål. Lige efter klokken 19 dukkede De Radikales leder, Morten Østergaard op foran glasdøren og svarede selvsikkert på spørgsmål. Han er ikke så optimistisk som finansministeren.

- Det lyder som om, at Nicolai Wammen er på vej i julehumør. Hvis han er det, så kan vi komme langt – hurtigt, siger Morten Østergaard.

Regeringen skal give flere indrømmelser

Er der en ting, som Morten Østergaard på vej og på vej ud af forhandlingerne har betonet, så er det, at han er en tålmodig mand. Og at De Radikale er et ambitiøst parti, hvorfor en hurtig finanslov ikke nødvendigvis er et svendestykke, han vil hamre søm i.

Her til aften siger han dog, at De Radikale vil have flere indrømmelser.

- Jeg tror, at i alle forhandlinger kommer der et tidspunkt, hvor dem, man forhandler med, tror de har givet det, de troede de skulle give.

- Nu er vi ved at være der, hvor de så også kommer til at bøje sig det ekstra for at nå os.

SF-formand: Den store tegning på plads

Tidligere på dagen var det SF, der gik gennem glasdøren. Pia Olsen Dyhr var den første hos finansminister Nicolai Wammen, og det var i en positiv og optimistisk tone.

- Den store tegning er ved at falde på plads. Vi er kommet rigtig langt på børneområdet. Jeg røber ikke nogen hemmeligheder ved at sige, at minimumsnormeringer er vigtige for SF.

SF-formanden siger samtidig, at forholdene for handicappede børn er noget af det, der endnu ikke er fundet en løsning på.

Pernille Skipper: Vi bokser stadig om finansieringen

Efter Pia Olsen Dyhrs besøg i Finansministeriet blev det kort før klokken 17 her til aften Enhedslistens tur til at se Nicolai Wammen i øjnene. Politisk ordfører Pernille Skipper tror også snart på en aftale, for forhandlingerne skrider fremad.

- Det er jo nok et udtryk for, at vi er ved at være der, hvor der ikke er så mange ting tilbage. Det er det sidste få, men store knaster, der skal barberes ned.

Men før aftalen kan landes, er der stadig et par uenigheder, der skal findes en løsning på.

- Det er en finanslov, der skal øge ligheden i samfundet. Det er noget af det, vi stadig bokser med. Finansieringen. Altså hvor pengene skal komme fra.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper taler med pressen, inden et forhandlingsmød om finansloven for 2020. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Elbæk: En grøn og klog finanslov

Kort før klokken 18 gik Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, ind af glasdøren. Han mener, at partiet langt hen af vejen kan spejle sig i det udkast til finansloven, som ligger gemt i finansminister Nicolai Wammens skuffe.

- Der er noget rituelt over det, siger han.

Betyder det, at I allerede er enige?

- Der er ingen tvivl om, at der hos nogle partier stadig er nogle alvorlige knaster. Men for Alternativet side af synes vi, at vi er kommet rigtig langt. Den tekst, der ligger der nu, kan vi spejle os i.

- Der tegner sig en flot finanslov, som både er grøn, klog og progressiv.