Statsborgerskabsprøver: Afslag fra VKO-epoken gøres om

Mange alvorligt syge, som gerne vil være statsborgere i Danmark, slipper nu for prøver i dansk sprog og kultur.

Folketingets indfødsretsudvalg er begyndt at omgøre en række af de afslagstatsborgerskab, som udvalget gav under VK-regeringen.

Efter at indfødsretsudvalget sidste år begyndte at se på afslagene om dispensation for statsborgerskabsprøverne til alvorligt syge udlændinge, er næsten alle disse tidligere afslag blevet omgjort, skriver Information.

65 slipper for prøver

Ifølge en opgørelse fra justitsminister Morten Bødskov (S) er der foreløbig - fra juni og frem til januar - blevet forelagt indfødsretsudvalget 70 af sådanne sager.

Og i 65 sager har indfødsretsudvalget ladet ansøgeren slippe for prøverne i dansk og kendskab til danske samfundsforhold, kultur og historie.

Formanden for indfødsretsudvalget, Christian Langballe fra Dansk Folkeparti, var oprindeligt modstander af, at udvalget overhovedet skulle se på sagerne på ny.

- Selvfølgelig kan folk søge igen om at blive dansk statsborger. Det er de altid velkomne til, hvis der er noget nyt. Men her er der i langt hovedparten af sagerne ikke sket noget nyt i forhold til årsagen til, at vi i første omgang afviste dem. Dansk Folkeparti vil ikke være med til bare at dele statsborgerskaber ud til højre og venstre og på den måde langsomt udskifte vælgerkorpset, siger Christian Langballe

Afslag under VK-regeringen

Under VK-regeringen fik langt de fleste alvorligt syge ansøgere afslag, når de søgte om dispensation for kravene om både at kunne dansk og kende til danske samfundsforhold, kultur og historie.

Fra december 2005 og frem til regeringsskiftet i 2011 behandlede indfødsretsudvalget 1077 ansøgninger om en sådan dispensation. Cirka 700 søgte forgæves.

Men efter regeringsskiftet i 2011 blev der givet så mange flere dispensationer, at Morten Bødskov sidste år spurgte indfødsretsudvalget, om det også ville se på de omkring 700 tidligere afslag, skriver Information.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk