Statsminister: Automatisk sletning begyndte før forløbet om aflivning af mink

Sletning af sms-beskeder begyndte før sag om aflivning af mink, lyder det fra Statsministeriet.

Statsminister Mette Frederiksen forklarer sig nu om slettede sms-beskeder i minksag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Den automatiske sletning af sms-beskeder begyndte før forløbet om aflivning af mink. Statsministeriet kan dog ikke fastslå præcis, hvornår sletningen blev aktiveret.

Det meddeler statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde.

Hun slår samtidig fast, at det var Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, der rådgav hende til at indstille mobiltelefonen til at slette sms-beskeder automatisk efter 30 dage.

Den rådgivning om opsætningen af telefonen fandt senest sted i sommeren 2020, oplyser statsministeren, der slår fast, at det skete inden minksagen begyndte at rulle.

- Det er sket før sagen om aflivning af mink, og det er sket, før minkkommissionen nedsættes, siger Mette Frederiksen.

Statsministeriet kan imidlertid ikke oplyse præcist, hvornår opsætningen er aktiveret på Mette Frederiksens telefon. Det skyldes blandt andet, at statsministeren har haft flere forskellige telefoner i sin embedsperiode.

pressemødet oplyser statsministeren samtidig, at departementschef Barbara Bertelsen har haft funktionen slået til, før hun tiltrådte i sit nuværende job i januar 2020. Hun har haft funktionen slået til, fordi sms'er "ligger uden for de sikre områder på telefonen."

Hør statsministeren forklare, hvornår hun blev rådgivet til at slette beskeder automatisk.

Dukker ikke noget op om hjemmel

Der har fra flere sider været spekuleret i, om der vil være afgørende oplysninger i de slettede beskeder blandt andet i forhold til, hvem der vidste hvad hvornår i forhold til den manglende hjemmel til at slå alle mink ihjel i Danmark.

Her slår statsministeren fast, at hun ikke havde nogen viden om den manglende hjemmel, da beslutning om at aflive alle mink blev truffet.

- Jeg vidste det ikke, hverken da beslutningen blev truffet eller på det efterfølgende pressemøde. Motivet i alt det her findes ikke, siger hun.

- Vil de sms’er vise noget nyt om min viden om hjemlen? Nej, det vil de ikke, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren siger samtidig, at sms'er i embedsværket "sikkert" vil vise, at der bliver skrevet i et "direkte sprog og i en skarp tone."

- Vi må i en krisesituation aldrig blive bange for at træffe de nødvendige beslutninger eller være tydelige over for hinanden, siger Mette Frederiksen.

Mink-sms'er i søgelyset

Det var allerede i slutningen af april, at Minkkommissionen bad blandt andre Statsministeriet om at sikre og indsamle materiale, der kunne være relevant for kommissionen – det gjaldt også sms’er.

Den 8. september oplyste Statsministeriet så til Minkkommissionen, at sms-beskeder fra de fire topfolk i ministerietstatsminister Mette Frederiksen, departementschef Barbara Bertelsen og departementsråd Pelle Pape samt stabschef Martin Justesen - var slettet.

Fem dage senere bad kommissionen om at få Statsministeriet til at gendanne sms’erne.

Det var dog først, da BT i sidste uge kunne fortælle, at Mette Frederiksens stabschef Martin Justesen havde slettet sms-beskeder, at sagen blev kendt for offentligheden.

De seneste dage har flere partier efterlyst klare svar fra statsministeren. Blandt andet, hvornår hun begyndte at slette beskeder automatisk, og hvem der har rådgivet hende til det.

Materiale i sagen vil løbende blive overdraget til politiets eksperter, der skal forsøge at gendanne sms-beskederne i sagen, har Justitsministeriet tidligere oplyst.

Ingen sms'er er journaliseret

Mette Frederiksen oplyste på pressemødet, at hun ikke har journaliseret nogle af de sms-beskeder, som efterfølgende er slettet.

Professor i forfatnings- og forvaltningsret Frederik Waage vil afvente, om beskederne kan genskabes, før det kan afgøres, om Mette Frederiksen har overholdt sin journaliseringspligt eller ej.

- Der blev givet en omfattende forklaring på, at statsministeren ikke selv mener, at hun handlede i strid med en journaliseringspligt. Hun siger, at de sms'ser som blev slettet automatisk, måtte godt blive slettet, fordi de ikke har haft en betydning for sagen, som gjorde at hun skulle sørge for, at de blev journaliseret.

Frederik Waage tilføjer, at der er ikke er nogen tvivl om, at statsministeren har en journaliseringspligt i forhold til alle væsentlige forhold i minksagen.

- Statsministeren siger jo så, at hun ikke har haft nogen væsentlige oplysninger på sms, som efterfølgende skulle journaliseres - og det må man jo så tage til efterretning. Hvis det lykkes at genskabe de her sms'er, eller minkkommissionen på en eller anden måde kommer i besiddelse af dem, så vil man jo kunne konstatere, om man er enig i statsministerens vurdering af det.

Venstre savner stadig svar

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen mener fortsat ikke, at der kommet ordenlige svar i sagen.

- Jeg sidder tilbage med et indtryk af en regering, der fortsat - undskyld mig udtrykket - forsøger at slette sine spor og ikke samarbejder aktivt med den kommission, som et flertal i Folketinget har nedsat, siger han til DR.

Han håber på, at politiet får held til at gendanne mink-sms'erne.

- Det, som jeg håber på, er, at politiet får held til at genskabe de sms'er, man har ønsket at fjerne fra offentligheden, så vi kan blive klogere på, hvornår man blev klar over, at det var ulovligt (at aflive alle mink, red.), siger han.

Statsministeren oplyste på pressemødet, at Statsministeriet har udleveret mere end 22.000 sider til Minkkommissionen. Der har været givet adgang til e-mailindbakken for statsministeren selv og 40 medarbejdere i ministeriet.

FacebookTwitter