Statsminister-planer splitter kandidater i Alternativet

Theresa Scavenius afviser ikke at pege på sig selv som statsminister.

Mira Issa Bloch, Rasmus Foged, Rasmus Nordqvist, Mette Rahbek, Josephine Fock og Theresa Scavenius er indtil videre de seks kandidater til posten som politisk leder i Alternativet.

Hvem skal Alternativet pege på som statsministerkandidat, når danskerne skal til folketingsvalg næste gang?

Det spørgsmål ser de seks kandidater til at blive ny politisk leder i Alternativet vidt forskelligt på.

Posten som politisk leder er blevet ledig, efter Uffe Elbæk trak sig kort før jul.

Indtil videre har seks kandidater meldt sig, og den nye leder bliver valgt den 1. februar.

Theresa Scavenius er en af de seks kandidater. Hun afviser ikke, at Alternativet, som det også var tilfældet ved valget i 2019, peger på sin egen leder som statsministerkandidat.

- Hvis Socialdemokratiet stort set fører Dansk Folkepartis politik på for eksempel asylområdet, hvor man accepterer torturlignende forhold på vores asylcentre, så synes jeg helt klart, der er behov for at markere, at vi ønsker noget helt andet.

Ville det så betyde, at I skulle pege på jeres egen leder som statsminister igen?

- Det kunne sagtens være en mulighed, men det er for tidligt at diskutere.

Men vil du være klar til at være statsministerkandidat?

- Det er en præmatur diskussion, men jeg støttede det, som Uffe Elbæk gjorde sidste år, og jeg vil ikke afvise, at det kan ske igen, siger hun.

"Helt udelukket"

Beslutningen om at pege Uffe Elbæk som statsministerkandidat har været til stor debat internt i partiet.

Da Alternivet gik tilbage ved valget, og Mette Frederiksen ikke havde brug for partiets fem mandater til at danne regering, endte Alternativet på sidelinjen.

Derfor var det Enhedslisten, SF og De Radikale, der lavede en aftale med Socialdemokratiet om det forståelsespapir, der danner grundlag for regeringens arbejde.

Det tidligere folketingsmedlem Josephine Fock, der også var med til at stifte Alternativet i 2013, kalder det "helt udelukket" igen at pege på Alternativets egen politiske leder som statsminister.

Hun vil i stedet arbejde tættere sammen med Mette Frederiksen.

- I dag er Mette Frederiksen statsminister, og jeg vil gerne have en snak med hende om, hvordan Alternativet kan komme tættere på det parlamentariske grundlag i forhold til at opnå større indflydelse.

Og hvad så til et valg?

- Det er ikke aktuelt. I dag er Mette Frederiksen statsminister, og jeg vil gerne have et tættere samarbejde med hende. Men sådan som hun gør det nu i forhold til klimalov og den grønne omstilling, vil jeg mene, at vi skulle pege på lederen af den røde blok, og det kunne være Mette Frederiksen, hvis det stadig var relevant.

"Når noget ikke virker, behøver man ikke gentage det"

Rasmus Nordqvist er den eneste af de seks kandidater, som i dag er medlem af Folketinget. Han er politisk ordfører og har derfor i det daglige været nummer to i partiet efter Elbæk.

Han afviser også, at den nye politiske leder skal være statsministerkandidat:

- Vi kommer ikke til at pege på os selv igen, for jeg mener ikke, det er den rigtige måde at opnå politisk indflydelse på i den situation, vi har i dag. Det var den rigtige beslutning dengang, men når noget ikke virker, så behøver man ikke gentage det.

Nordqvist vil først tale med partiets bagland, før han finder ud af, hvem der skal peges på som statsministerkandidat.

- I Alternativet er det ikke den politiske leder, der bare tager beslutningen – den tager vi i fællesskab. Og det skal jeg som politisk leder være facilitator for. Vi skal styrke samarbejdet med regeringen og støttepartierne, og så skal jeg ud sammen med vores tillidsvalgte og folkevalgte og finde ud af, hvordan vi gør det, siger han.